Ori protejam ursii, ori vom fi trasi de urechi!?

Ori protejam ursii, ori vom fi trasi de urechi!?

0 67

Jurnalul National atrage atentia, intr-un articol documentat, asupra unui paradox: in timp ce 47,2 % din efectivele de urs brun din Europa traiesc in Romania, am putea fi sanctionati de Uniunea Europeana pe motiv ca nu avem grija de acest animal, specia fiind, in Romania, pe cale de disparitie!


Ca sa vezi, in timp ce ursii concureaza serios cainii vagaboni si pisicile, ?facandu-si veacul pe la tomberoanele din orase ori plimbandu-si puii pe bulevarde (Brasovul este deja vedeta internationala, dar nici altii nu se lasa mai prejos, vezi cazul petrecut in plina strada la Sinaia), suntem suspectati ca nu ii protejam indeajuns. Ba ii protejam, le dam biscuiti, ciocolata, pufuleti (asta cu pufuletii e din Busteni, cum aude o punga fosnind se invioreaza, e semn ca va capata mult dorita delicatesa). Poate ca problema consta in faptul ca aceste elemente au prea multe E-uri, poate ca nu ii hranim destul de ecologic, ori si mai rau, ne mai scapa cate-o cutie de Danone in container (dar testul la dioxina a iesit negativ, asa ca…).


In alta ordine de idei, ursii chiar sunt hraniti, tinuti sub observatie, monitorizati, iar vanatoarea se face, din cate stiu, civilizat.


Turisti din intreaga lume vin la noi sa vada ursii. Este binecunoscut obesrvatorul de la noi din judet, de la Sinca Noua, unde turisti care n-au vazut animalul decat in poze, dau bani multi pentru o ora de asteptare, in observator de unde sa poata urmari ursii veniti la masa.


Si suntem ciufuliti de UE ca niste copii de clasa I care au manjit caietul cu “purcelusi” de cerneala! Si asta doar fiindca niste functionari indolenti au trimis rapoarte la Uniunea Europeana in care au prezentat cifre de pe te miri unde.


Nu-i singurul caz! Asa s-a procedat si cu programele de finantare. Dupa obiectul unora dintre programele de finantare, deduceai ca la Bruxelles se stia ca printre cele mai stringente necesitati in Romania sunt cabinetele de planing familial pentru romi, asta in timp ce aceiasi romi locuiesc in case neintabulate, in cartiere fara curent, gaz, asfalt… Deci banii pusi la dispozitie erau cam pentru asa ceva. Cabinetele de planing, atatea cate sunt, sunt pentru toata lumea, nu vad de ce ar fi trebuit unele mai speciale, dar …a fost, a trecut. Practic daca intrebai autoritatile locale, oamenii ce le trebuie, nu se regaseau neceistatile lor decat in foarte putine programe de finantare (doar SPARDUL pare sa fi venit cu adevarat in intampinarea necesitatilor din Romania) si asta pentru ca unii au inteles sa trimita nise rapoarte cliseu, cu ce auzisera ei ca suna misto la UE.


Cred ca daca vom fi admonestati pentru ursi am fi de rasul curcilor!

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.