Optimism in 2011 pentru cultivatorii de sfecla brasoveni

Optimism in 2011 pentru cultivatorii de sfecla brasoveni

0 173

Ploile din vara le-au distrus cultivatorilor de sfecla brasoveni jumatate din recolta. Si cei patru procesatori din tara, printre care se numara Fabrica de zahar Bod, au avut de suferit. Desi suprafetele cultivate cu sfecla s-au redus de peste 10 ori fata de anii 90, cultivatorii brasoveni au doua motive sa spere intr-un an mai bun in 2011: subventia de la stat si pretul mai bun pe tona de sfecla oferit de fabrica de la Bod.
La ora actuala in toata tara mai exista 1600 de cultivatori de sfecla de zahar. Cativa dintre ei s-au intalnit marti la Bod pentru a-si impartasi experienta anului 2010 dupa ce culturile au fost serios afectate de vremea capricioasa de la inceputul verii. In comparatie cu perioada anilor ’90 suprafetele cultivate cu sfecla de zahar au scazut foarte mult. Din cele 250.000 de hectare au mai ramas doar 20.000. Printre cele 4 fabrici de prelucrare a sfeclei din tara se numara si fabrica de la Bod. Pe langa investitiile proprii si eficientizarea procesarii materiei prime fabrica a prevazut si acordarea unui pret mai bun pentru tona de sfecla in contractul de anul viitor.
Chiar daca au pierdut jumatate din recolta anul acesta, cultivatorii din zona Brasovului au sperante ca odata cu pretul mai bun oferit de fabrica si cu cresterea subventiei pe hectar se vor descurca mai bine anul viitor.
Fermierii sunt optimisti tinand cont ca sfecla de zahar este singura cultura care are piata de desfacere asigurata iar subventia oferita de stat este de 3, 4 ori mai mare decat in cazul altor culturi.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.