OMS: Rata mortalităţii la copii în România, printre cele mai ridicate din...

OMS: Rata mortalităţii la copii în România, printre cele mai ridicate din Europa,

0 416
România are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalităţii la copii, iar europenii trăiesc în medie tot mai mult ÅŸi sunt mai sănătoÅŸi, potrivit raportului pe anul 2012 al OrganizaÅ£iei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa.
Documentul, publicat miercuri la Londra ÅŸi citat de Radio România Actualităţi, avertizează însă asupra discrepanÅ£elor uriaÅŸe între Est ÅŸi Vest, între bogaÅ£i ÅŸi săraci.
Vestea bună pentru România este, conform raportului agenÅ£iei specializate a NaÅ£iunilor Unite, că speranÅ£a de viaţă a crescut în medie cu peste cinci ani. Vestea mai puÅ£in bună este că estimările privind speranÅ£a de viaţă, de 70,2 ani pentru bărbaÅ£i ÅŸi 77,6 ani pentru femei, sunt printre cele mai modeste din Europa, România ocupând locurile 41 (pentru bărbaÅ£i), respectiv 37 (pentru femei), dintr-un total de 53 de ţări.
De asemenea, rata mortalităţii infantile este una dintre cele mai ridicate de pe continent, cu 9,8 cazuri la 1.000 de naÅŸteri. Bolile sistemului circulator continuă să rămână principala cauză a deceselor, cu o rată de circa 540 de cazuri la 100.000 de locuitori. Conform raportului OMS, în 2010 cheltuielile pentru sănătate au reprezentat doar 5,6% din PIB, doar cinci ţări din Europa având procente mai mici.
Criza economică ar putea ameninÅ£a progresele înregistrate în materie de speranţă de viaţă în Europa dacă guvernele decid să îÅŸi reducă bugetul alocat sănătăţii, avertizează OMS în acelaÅŸi raport. 'Un scenariu posibil ÅŸi care ameninţă progresele constante realizate în materie de speranţă de viaţă în Europa ar fi cuplarea unor crize economice sau sociale cu reduceri ale cheltuielilor pentru sănătate', mai menÅ£ionează documentul.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.