Obiceiuri in prag de Florii (II)

Obiceiuri in prag de Florii (II)

0 232

Saptamana dinaintea Floriilor este numita Saptamana Floriilor, perioada cand florile, plantele de orice fel incep sa-si dezvaluie virtutile magice. In aceasta zi, numita si “Sambata lui Lazar”, se practica datina Lazarelului, practica ce aminteste de un stravechi zeu al vegetatiei ce murea si renastea la inceputul fiecarei primaveri.


In aceeasi zi erau si Mosii de Florii, acum obisnuindu-se sa se dea de pomana placinte, in amintirea unui Lazar care ar fi murit de pofta placintelor. Tot in sambata Floriilor se face si parastasul lui Lazar. Atunci merg fetele impodobite cu coronite din salcie si canta si primesc oua pe care apoi le rosesc.


?


Invierea lui Lazar


In zona de sud, in sambata Floriilor se mergea cu “Vaiul”, care initial a fost un imn religios. Si tot asa mergeau fete impodobite cu salcie, cantau din poarta in poarta si primeau oua.


In sambata de dinaintea Floriilor exista obiceiul “Cantecelor de Pasti”. In aceste cantece se povesteste despre moartea si invierea lui Lazar, invierea care o anunta pe cea a Mantuitorului Iisus Hristos.


?


Povestea lui Lazar


In sambata floriilor, colinda fetele mici, impodobite cu flori pe la cap si cu un baris in fata. Fetele canta despre moartea nefericita si despre inmormantarea unui tanar pe nume Lazar.Una din fete supranumita Lazarita se imbraca in mireasa. In cantec se spune ca acesta i-a cerut mamei sa-i faca azima si ea n-a voit; el s-a dus apoi cu oile la padure, s-a suit pe o creanga sa scuture frunze oilor, cand a inceput sa bata vantul si s-a rupt creanga, iar el a cazut si a murit. Cele trei surori ale lui, l-au gasit, l-au adus acasa, l-au scaldat in lapte dulce si l-au inmormantat. Uneori se face referire si la moartea logodnicei Lazarita.

Fetele umbla din casa in casa joaca si canta istorila lui Lazar: “Lazar, ma-ta te-a facut in zi mare de Florii/ Lazare. Lazare(…)”. Lazar care a cazut si a murit. “Sangele l-a podidit si pe nas si pe gurita/ Parc-ar fi o garofita(…)”. Lazar este luat, spalat in lapte dulce si ingropat. Procesul este cel vegetational pentru ca orice se pune in pamant iar invie. Este prezentat pe scurt tot procesul mortii, ingroparii si invierii lui Lazar. Totul este legat de procesul vegetational. Pentru ca tot ce este ingropat in pamant trebuie sa renasca. Fetelor care colinda li se dau oua.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.