Nu-i așa că vă place Dragnea din ce în ce mai mult?

Nu-i așa că vă place Dragnea din ce în ce mai mult?

2 446

Știu că am fost prinși cu toții de valul revocării lui Kovesi, drept urmare a trecut neobservată conferința de presă susținută astăzi de Liviu Dragnea în care a fost prezentată varianta finală a legii offshore, referitoare la exploatarea gazelor din Marea Neagră.

În primul rând, redevența este prinsă în acordul petrolier din 2008 și nu poate fi modificată prea curând, așa că Liviu Dragnea și Iulian Iancu (Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor) au modificat legea offshore aprobată de Senat și susținută de marile companii din domeniu, ieșind în sfârșit o formă corectă și în folosul României.
Dispare creditul fiscal acordat pentru toate impozitele și taxele ce trebuiau plătite de companiile care exploatează gazul din Marea Neagră. Adică nu vom mai fi și lipsiți de gaz și cu banii luați.
– Pe lângă impozitele standard, ce trebuie plătite de orice companie din domeniu, a fost introdus un impozit progresiv pe venitul din exploatarea gazelor. Cu cât este mai mare prețul impus de companie, cu atât crește și impozitul pe diferența față de prețul de referință al unui MWh (45,71 lei), ajungând până la 80%. Cu alte cuvinte, dacă treaba merge și crești prețul, statul român ajunge să primească, în valori nete, chiar și jumătate din tot ce încasezi. Că până la urmă e gazul nostru, nu al tău de-acasă.
Valoarea totală estimată a intra în vistieria statului: între 20 și 40 de miliarde de dolari. Banii încasați din exploatarea gazului offshore, adică din redevență și impozitul pe diferența de venit, se duc în fondul destinat parteneriatelor public-private pentru infrastructură. Doar impozitele și taxele standard se duc în bugetul general.
– Jumătate din cantitatea de gaze extrasă rămâne în țară, ceea ce ne asigură independența energetică mult visată de noi. Adică tocmai “ciuma roșie” spune la revedere gazului rusesc.

Și încă ceva, tot din conferință: întrebat dacă obligativitatea respectării deciziilor CCR se aplică și speței cu limitarea la 300 a numărului de parlamentari, Dragnea a spus că are în vedere această decizie și va susține un parlament bicameral cu 300 de parlamentari + reprezentanții minorităților.
A, era să uit! În opinia lui Dragnea, subiectul suspendării lui Iohannis nu este închis. Chiar deloc!

P.S.: Nu-i așa că vă place Dragnea din ce în ce mai mult?

Autor: Andrei Boceanu

Andrei Boceanu

COMENTARII

  1. Dragnea imi este indiferent ca om. Ca politician l-am cunoscut personal cand a fost ales pentru prima data presedintele UNCJ (o asociatie a consiliilor judetene), parca era la PD. Atunci mi s-a parut ca stie administratie. Desigur il raportam cu ce era la Brasov la varful institutiei, nulitatea Cancescu.
    Peste timp s-a dovedit un tip cu tinte (ambitii) politice mari. Traba lui, in zona ce-l priveste. In ce ne priveste pe noi, se schimba treaba. De cand a PSD a iesit de sub zodia lui ponta& ilie sarbu (socru) si a intrat Dragnea la „manete” lucrurile par sa se tot schimbe in acest partid (nu din punct de vedere organizatoric, aici lucrurile nu merg de loc bine; e jale la multe organizatii, iar la Brasov social-democrații par sa nu existe). Da pSD a castigat cu cel mai mare scor ultimele alegeri. Indiferent de vot (contra, doctrinar sau promisiuni ) PSD are un Program de care pare sa se tina. Adevarat cu ceva intarzieri, ezitari si prea multe compromisuri. S-a dovedit ca tot trebuie sa faca, pentru ca nu se mai pot face compromisuri cu mafia care controleaza STATUL ROMAN. Modificarile care s-au facut fata de Senat la legea offshore nu erau doar necesare ci chiar vitale pentru a demonstra ca Dragnea si PSD se tin de propriul program, ca momentul de cotitura la care se lucreaza in plan legislativ si guvernamental este o realitate. Daca nu se dadea aceasta forma legii (felicitari deputatului Iulian Iancu, cel care a militat pentru acest final!!!) totul era pierdut pentru SD si Dragnea. Iar efortul pentru modificarea cadrului legislativ in Justitie era compromis si probabil se alimenta atacul celor care scot in fata #-istii – ca totul este pentru apararea coruptilor. Asa ca, acum, Dragnea a facut ce trebuia sa faca. Ca un bun roman. Felicitari pentru etapa! Asteptam mai multa fermitate si mai putine compromisuri. Sunt inutile.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.