Noi proteste la Pitesti

Noi proteste la Pitesti

0 60

Grevistii de la uzinele Dacia-Renault s-au adunat ieri la Pitesti, in piata Revolutiei, pentru a protesta impotriva ofertei conducerii uzinei. La miting au fost prezente peste 6.000 de persoane, printre care si membri BNS, in frunte cu Dumitru Costin, liderul sindical, si – premiera pentru miscarile sindicale din Romania – reprezentanti ai Grupului Sindicatelor Renault, veniti din Frantain semn de solidaritate cu grevistii romani.
Grevistii solicita marirea salariului cu 550 lei, pentru a ajunge cat de cat la nivelul salariilor colegilor din Franta, acuma ca si Romania este in Uniunea Europeana, cu preturi apropiindu-se de cele ale acesteia, dar cu retributii de lumea a treia.
Patronatul nu este de acord cu cererile sindicalistilor, oferind doar ceva mai mult de jumatate, ceea ce ii nemultumeste pe protestatari.
Acestia sunt dispusi in continuare la negocieri, totodata fiind insa dispusi si la continuarea grevei pana la atingerea obiectivului, mai ales ca greva a fost declarata legala de catre Instanta, fapt ce a determinat patronatul sa introduca recurs.
Cu toate pierderile mari, de mii de automobile nefabricate si de sute de milioane de euro contravaloarea Loganurilor neiesite de pe banda de montaj, patronii francezi nu vor sa inteleaga practicarea drepturilor egale in toata Uniunea Europeana, socotind tarile din est – in speta Romania – drept plaiuri bananiere.
Importanta pentru grevisti este sustinerea cauzei lor nu numai de catre sindicatele din tara, dar si a Sindicatelor Europene, care cer drepturi si conditii egale pentru toate tarile din UE.
Totodata solidaritatea sindicalistilor europeni este exprimata si prin promiterea unor ajutoare materiale pentru grevistii romani, acuma ca se apropie Pastele ortodox, muncitorii grevisti ai uzinei din Pitesti neprimind bani pentru zilele in care se afla in greva.
Pe de o parte este bine ca romanii au inceput sa ridice capul, dar pe de alta parte nu se stie cati investitori vor mai veni in Romania.
Astazi continua discutiile dintre grevisti si patronat.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.