Negocieri deblocate la Bruxelles – nemții și francezii au dat la pace,...

Negocieri deblocate la Bruxelles – nemții și francezii au dat la pace, restul… tac și execută!

0 138

Liderii UE au ajuns la un acord după trei zile de negocieri: Ursula von der Leyen, noua șefă a Comisiei Europene / Charles Michel, președinte al Consiliului European

Liderii UE au ajuns la o înțelegere. Donald Tusk anunță pe Twitter că Ursula von der Leyen (de profesie medic, mama a șapte copii) a fost propusă șef al Comisiei Europene, iar Charles Michel ales președinte al Consiliului European. De asemenea, Cristine Lagarde e candidată pentru Banca Centrală Europeană, iar Joseph Borrell Fonteles, înalt reprezentant pentru politică externă.

Liderii celor 28 de state UE au ajuns la o înțelegere privind funcțiile de top de la nivelul instituțiilor europene, după trei zile de negocieri dure la Bruxelles.
* Ursula von der Leyen a fost propusă șef al Comisiei Europene,
* Charles Michel ales președinte al Consiliului European.
* Cristine Lagarde (în prezent șef la FMI) e candidată pentru Banca Centrală Europeană,
* Joseph Borrell Fonteles, înalt reprezentant pentru politică externă.
Acordul liderilor europeni pentru aceste nominalizări mai trebuie validat şi de Parlamentul European printr-un vot cu majoritate simplă.
De asemenea, la nivelul Consiliului s-a recomandat ca Frans Timermmans și Margrethe Vestager să fie prim-vicepreședinți cu cel mai înalt nivel de decizie ai Comisiei Europene.

Socialiștii europeni, „profund dezamăgiți” de înțelegere
Socialiştii europeni s-au declarat marţi „profund dezamăgiţi” de nominalizările pentru conducerea principalelor instituţii ale UE decise de liderii europeni.
„Această propunere este profund dezamăgitoare pentru noi. Grupul nostru a rămas ferm în apărarea democraţiei europene şi nu vrem să moară sistemul capului de listă, sau Spitzenkandidat’‘, a menţionat într-o declaraţie Iratxe Garcia, lidera Grupului Social-Democrat din Parlamentul European.
„Este inacceptabil ca guvernele populiste reprezentate în Consiliu să excludă cei mai buni candidaţi doar pentru că ei au apărat statul de drept şi valorile noastre europene comune”, a adăugat eurodeputata socialistă.
Polonia, Ungaria şi Italia, care alături de alte câteva state au blocat obţinerea conducerii Comisiei Europene de către popularul Manfred Weber sau de către socialistul Frans Timmermans, care au fost amândoi ”cap de listă” ai familiilor lor politice din Parlamentul European, scrie Agerpres.

Cine este Ursula von der Leyen (în foto)
Apropiata Angelei Merkel, Ursula von der Leyen, aleasă să preia președinția Comisiei Europene, a ajuns la Bruxelles cu un bilanț controversat la ministerul Apărării, dar cu o imagine de europeană convinsă și poliglotă, relatează AFP.
Dacă va fi confirmată de Parlamentul European, Ursula von der Leyen va fi prima femeie care va conduce Comisia Europeană.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.