Ne putem alege europarlamentarii

Ne putem alege europarlamentarii

0 239

Camera Deputatilor a adoptat, cu majoritate de voturi, 270 „pentru”, la 29 „impotriva”, Legea alegerilor pentru Parlamentul European. Desi conservatorii si social-democratii au sustinut introducerea votului preferential pe lista, reprezentantii arcului guvernamental au reusit sa impuna folosirea aceluiasi tip de vot ca la alegerile pentru Parlamentul Romaniei. Legea stabileste ca europarlamentarii vor fi alesi pe baza de scrutin de lista inchisa si candidaturi independente, pe o perioada de 5 ani.


Alegerile pentru Parlamentul European ar urma sa aiba loc in 13 mai 2007, data urmand a fi confirmata de catre Guvern.


Pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in PE va fi constituita o singura circumscriptie electorala, pragul electoral va fi de 5%. Deputatii au pastrat in proiect prevederea potrivit careia listele de candidati depuse de partidele politice si organizatiile si aliantele politice trebuie sustinute de 200.000 de alegatori, iar candidatul independent va putea participa individual la alegeri daca este sustinut de cel putin 100.000 de alegatori.


Legea mai stabileste ca nu se vor putea depune liste de candidati independenti si nu se vor admite candidaturi independente pe listele unui partid politic. Initial proiectul de lege a fost respins de Senat, dar Camera Deputatilor este autotitatea legislativa decizionala in acest caz.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.