Mussolini – agent MI5

Mussolini – agent MI5

0 59

Istoricul britanic Peter Martland, de la Universitatea Cambridge, afirma ca Benito Mussolini, dictatorul fascist al Italiei si aliat cu Hitler, ar fi fost agent al serviciilor britanice de informaþii.
Asfel, dictatorul fascist Benito Mussolini a avut o scurta cariera de spion in solda serviciilor britanice de informaþii, care ii plateau echivalentul actual al sumei de 6.400 de euro pe saptamana, scrie The Guardian.
In 1917, pe atunci jurnalist in varsta de 34 de ani, Mussolini a fost recrutat de MI5 pentru a face campanie in favoarea mentinerii Italiei alaturi de aliati in Primul Razboi Mondial, potrivit cotidianului, care il citeaza pe Peter Martland.

„Cel mai putin de incredere aliat al Marii Britanii in timpul razboiului era Italia, dupa retragerea din conflict a Rusiei revolutionare”, a explicat istoricul.
„Mussolini era platit cu 100 de lire pe saptamana, incepand din toamna lui 1917 si timp de minim un an, pentru a desfasura o campanie pro-razboi”, a adaugat istoricul.
Este vorba despre echivalentul a circa 6.400 de euro.
Platile au fost autorizate de Sir Samuel Hoare, deputat britanic si reprezentant al MI5 la Roma, care a mentionat in memoriile sale, in 1954, recrutarea lui Mussolini de catre serviciile britanice. Insa detaliile financiare au fost descoperite de Martland analizand documente ale lui Hoare.

Inafara de publicarea unor materiale in favoarea razboiului in ziarul „Il Popolo d’Italia”, Mussolini i-ar fi spus celui care l-a recrutat ca putea sa trimita veterani italieni pentru a bate manifestantii pacifisti. A fost un prim semn al viitoarei orientari a lui Mussolini.
„Erau multi bani pentru un jurnalist pe atunci, dar, comparativ cu suma de patru milioane de lire pe care Marea Britanie o cheltuia zilnic pentru razboi, era doar o picatura”, spune Martland. „Nu am nicio dovada, dar cred ca Mussolini, care era cunoscut drept un vanator de fuste, a cheltuit mare parte a banilor pe amantele sale”, a adaugat istoricul.
Si iata ca, prin studiile si dezvaluirile istoricului Peter Martland, se deschide inca o pagina a istoriei celor mai influenti oameni din anumite timpuri si evolutia lor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.