Modificarea legislatiei silvice

Modificarea legislatiei silvice

0 208

Datorita inmultirii furturilor de material lemnos din padurile brasovene, unele punand in pericol integritatea unor obiective economico-sociale, cum ar fi lacul de acumulare de la Tarlung, reprezentantii Autoritatii Teritoriale pentru Ordine Publica (ATOP), presedinte Claudiu Coman, consilier judetean, au recomandat Politiei, Jandarmeriei si Inspectoratului Silvic Brasov elaborarea unor masuri de limitare a unor taieri ilegale si furt de masa lemnoasa.
Propunerea face parte dintr-un proiect de lege care va fi prezentat Guvernului si Parlamentului.
In timpul discutiilor cu factorii de raspundere mai sus citati s-au constatat lacune relativ mari in legislatia in domeniu, precum si „blandetea” acestei legislatii la capitolul masuri punitive.
Astfel, prins in flagrant de padurar, hotul nu pateste nimic daca reprezentantul institutiei silvice nu prezinta si martori. Deasemenea, daca hotul are in drosca sa cu care duce lemnele furate numai pana la un metru cub de lemne furate, el este doar amendat contraventional si nu penal, asa ca hotul, ca tot are timp berechet, fara un program fix, face mai multe drumuri si nu mai ajunge la mititica. Mai ales ca amenzile contraventionale nu sunt niciodata platite de tigani – 99% dintre hotii de lemne apartin acestei etnii – acestora neputandu-li-se sechestra, pentru executare silita, nimic, caci la furat se duc cei dovedindu-se teoretic saraci lipiti, chiar daca in fata portii colibei ii asteapta automobilul, iar in casa urla aparatura electronica.
Pentru eradicarea acestor furturi – si nu numai – comise de tiganime, in general, ar trebui lucrat fara manusi si fara maini curate.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.