Ministrul Vosganian: Romania in stare de alerta !

Ministrul Vosganian: Romania in stare de alerta !

0 81

Romania trebuie sa ramana intr-o stare de alerta, de veghe permanenta, sa monitorizeze atent evolutia economiei mondiale si criza prin care trece aceasta, a precizat marti, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, la un seminar referitor la constructii si imobiliare.
„Pana in prezent, Romania a absorbit aceste socuri si ele nu se regasesc in economia reala. Orice derapaj in acest moment ar fi foarte greu de gestionat. Investitiile straine nu au fost afectate, criza la nivel global a facut Romania si mai atractiva, investitiile straine accelerandu-se in tara noastra unde ritmul de crestere economica se mentine ridicat.
Investitiile si evolutia exporturilor sunt singurele modalitati prin care Romania isi poate gestiona eficient deficitul de cont curent. In 2008, deficitul de cont curent estimat este de 13,5 la suta din PIB comparativ cu nivelul de peste 14 la suta din PIB inregistrat in 2007. Pentru 2009, prevedem o crestere a exporturilor cu 5-6 la suta peste cresterea importurilor, ceea ce va duce la un deficit de cont curent de circa 12 la suta din PIB”, a precizat Varujan Vosganian.
Oficialul MEF a concluzionat ca, in prezent, Romania are o politica fiscala buna, iar crizele de pe marile piete mondiale pot fi evitate in Romania daca tara nu se va hazarda in cresterea imprumuturilor de tip ipotecar prin bancile comerciale.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a aratat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Cluj, ca aceasta criza financiara mondiala a determinat Banca Nationala sa „intre in stare de alerta”, pentru a atenua posibilele efecte ale crizei financiare asupra Romaniei.
„Unda de soc nu va atinge Romania in mod direct, deoarece bancile romanesti au evitat produsele toxice responsabile de esecurile din sistemul bancar american. Piata romaneasca, in plina expansiune, oferea suficiente produse, oportunitati de castig din produse clasice”, a spus Mugur Isarescu, citat de AFP.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.