Miercurea Mare – ziua pacatoasei desfranate

Miercurea Mare – ziua pacatoasei desfranate

0 106
MIERCURI este pomenirea femeii celei pacatoase, care afland ca Mantuitorul se afla in casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir inmiresmat, de mare pret, ca sa-l toarne pe capul lui Iisus Hristos, iar cu parul capului ei stergea lacrimile ce-i picau din ochi pe picioarele Domnului.
Miercurea Mare este prima mare zi de post din Saptamana Patimilor, in care Biserica a randuit ca fiecare credincios sa ia aminte la doua exemple: cel al pacatoasei desfranate, instrainate de Dumnezeu, dar care, caindu-se, a adus in aceasta zi mir cu care L-a uns pe Hristos, devenind mironosita, si cel al lui Iuda, ucenicul care L-a vandut, pentru treizeci de arginti, fariseilor si carturarilor ce voiau sa-L ucida.
Aceasta ultima saptamana a Postului Pastelui, numita si Saptamana Patimilor, are menirea de a pregati credinciosii pentru Inviere. Primele trei zile se constituie intr-un prolog al Sfintelor Patimi ale lui Hristos. Luni si marti, la utrenii, s-au citit Evangheliile care ne aduc aminte de cele din urma invataturi ale Domnului.
Miercurea Mare ne apropie deja de Sfintele Pasti.
,,Fiind Iisus in Betania, in casa lui Simon Leprosul, s-a apropiat de El o femeie, avand un alabastru cu mir de mare pret, si l-a turnat pe capul Lui, pe cand sedea la masa. Si vazand ucenicii, s-au maniat si au zis: De ce risipa aceasta? Caci mirul acesta se putea vinde scump, iar banii sa se dea saracilor. Dar Iisus, cunoscand gandul lor, le-a zis: Pentru ce faceti suparare femeii? Caci lucru bun a facut ea fata de mine. Caci pe saraci totdeauna ii aveti cu voi, dar pe Mine nu Ma aveti totdeauna. Ca ea, turnand mirul acesta pe trupul Meu, a facut-o spre ingroparea Mea. Vanzarea facuta de Iuda a facut ca, mai tarziu, Sfanta Traditie a Bisericii sa randuiasca ziua de miercuri ca zi de post, alaturi de vineri, ziua in care Iisus a fost rastignit, acestea fiind cele doua zile ale saptamanii in care crestinii trebuie sa posteasca de-a lungul intregului an".
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.