Menajeria politica face concurenta circului

Menajeria politica face concurenta circului

0 58

Cu o zi inaintea inceperii oficiale a campaniei electorale, la Brasov se ivesc primele, daca nu anomalii, cel putin ciudatenii ale atmosferei de alegeri. O inscriere de ultima ora – legala, se pare, din moment ce apare pe o lista pusa la dispozitie de catre Biroul Electoral Municipal – face ca celor 12 candidati inscrisi in cursa pentru fotoliul de edil al orasului sa li se adauge un al treisprezecelea. Din partea unei formatiuni/forum maghiar/e. Echipa de pretendenti la prima demnitate in oras se leapada astfel de aura apostolica si se inconjoara de o atmosfera imprumutata mai degraba din Agatha Christie. Ce-i drept, mai potrivita cu spiritul bataliei ce se duce mocnit de mai multa vreme decat ar permite-o prevederile electorale. Din cei 13 negri mititei va ramane doar unul, dupa primul, dar cel mai probabil dupa cel de-al doilea tur de scrutin. Altminteri, nu s-ar justifica ravna unor partide de a arunca in lupta personaje fara absolut nici un fel de sanse reale decat acelea de a rupe voturile in primul tur si de a se multimi cu satisfactia de a-i fi trimis pe cei mai bine clasati in cel de-al doilea. Asta ca sa nu rezumam cursa electorala brasoveana la o confruntare de orgolii oparite, frustrari nevindecate si simple acte de prezenta .
O ironie a sortii face ca la Brasov gongul campaniei sa fie concurat de reclama zbierata la portavoce a unui circ ce si-a intins cortul in vecinatatea Salii Sporturilor. In ciuda apelurilor la o prestatie electorala civilizata lansate de mai multi lideri politici si a angajamentelor de abtinere de la atacuri si gesturi descalificante, se pare totusi ca va fi circ. Menajeria politica locala se vede maimutarita de fauna pe care dresorii de animale au adus-o sub Tampa ca sa-i cucereasca pe brasoveni. Prestidigitatori versati, saltimbanci dibaci si bufoni haiosi vor incerca sa smulga ovatiile salii.
Bietii circari! Sa mearga cineva sa le spuna sa scoata de pe afis cateva numere la care brasovenii nu mai rad de mult. Dresura de lei, de exemplu, nu mai are nici un haz la populatie. Listele de candidati sunt pline ochi de imblanzitori de lei atat de priceputi c-au trecut de mult la nivelul doi si dreseaza numai euro. Si nu un exemplar-doua, ci turme intregi, pe care le-au depus in conturi dolofane de cetateni saraci si cinstiti.
Echilibristica la limita legii se practica de prea mult timp la Brasov ca sa mai amuze pe careva. Flacari pe gura n-are rost sa scoata vreunul; daca minciunile si promisiunile ar fi inflamabile, am arde mai ceva ca sondele lui Saddam incendiate de americani. Iluzionistii s-ar lasa de meserie daca ar afla ca la Brasov ditai patinoarul a disparut a doua zi de la inaugurare, de ziceai ca acolo a fost teren de tenis de cand lumea. Nici o scofala sa vezi animale in arena invartindu-se in cerc ca bezmeticele: brasovenii care vor sa guste senzatia au sensuri giratorii. Clowni am v?zit destui prin studiouri, dar c? ei la gaguri le zic programe electorale.
Eventual Botorog ar fi o atractie care sa merite banii. Dar nu cred ca-l lasa domnu’ Cancescu sa lipseasca de la serviciu ca sa mearga la circ.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.