Medias: Primul carnaval al lolelor

Medias: Primul carnaval al lolelor

0 66

Carnavalul Lolelor va avea loc, sambata, pentru prima data in centrul istoric al municipiului Medias, judetul Sibiu, se mentioneaza intr-un comunicat de presa remis miercuri, AGERPRES, de organizatori, Centrul Cultural „Petre Tutea”.
Evenimentul este organizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Medias – Directia Municipala pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret si include, pe 14 martie, si un targ al breslelor organizat in Piateta Bibliotecii Municipale intre orele 11,00 si 19,00 pentru a oferi locuitorilor din Medias ateliere demonstrative cu activitati ale vechilor bresle.
Carnavalul Lolelor are o traditie in vechiul scaun sasesc din localitatea brasoveana Cincu (Schenk – in dialectul sasesc). Un „scaun” reprezenta o uniune de mai multe orase si sate – cu populatie majoritar saseasca – supuse aceleiasi puteri judecatoresti. Traditia lolelor situeaza acest obicei in perioada carnavalului, ea avand radacini adanci in activitatea breslelor. In secolele trecute, breslele aveau rolul de a conduce asociatiile mestesugarilor. In fiecare an, in ultima duminica din ianuarie, aveau loc alegeri noi in cadrul acestor forme de asociere profesionala. Cu aceasta ocazie, se celebra obiceiul inmanarii noului staroste a lazii de breasla (Laden forttragen), impreuna cu toate actele breslasilor si calfelor. La intregul ceremonial asistau lolele (Urzeln) – personaje mascate cu aspect amuzant, care aveau rolul sa protejeze si sa insoteasca lazile de vecinatate.
Sambata, la Medias, pentru prima data se va inmana lada de breasla noului staroste al breslelor, in fata Casei Shuller. Alaiul lolelor va strabate orasului, iar acestea vor imparti gogosi mediesenilor. Ulterior, lolele vor alunga spiritele rele din primarie, dar si din centrul istoric al Mediasului.
Obiceiul lolelor a fost reinviat in judetul Sibiu in 2007, in municipiul Sibiu, capitala culturala europeana si in orasul Agnita. In 2009, lolele au fost prezente doar la Agnita si acum vor avea carnavalul din Medias.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.