Martinii de Toamna

Martinii de Toamna

0 420

Dupa data de 10 noiembrie in calendarul popular sunt serbati Filipii si Martinii de Toamna, patronii lupilor, respectiv ai ursilor.


Ca si Martinii de Iarna si Martinii de Toamna se celebreaza timp de trei zile, ca patroni ai ursilor si pentru protectia vitelor impotriva lupilor. Cele doua sarbatori se gasesc la 40 de zile dupa si respectiv inaintea Craciunului.


?


Traditii si credinte populare


Filipilor de Toamna li se mai spune si Dragostitele, pentru ca in aceste zile se indragostesc lupii, iepurii si alte animale, pentru imperechere.


Filipii apara casa de rele, iar pe copii ii apara de primejdii si nenorociri.


Nu e bine sa deschizi ferestrele fiindca se deschide gura lupului. Nu se da nimic cu imprumut.


Strigoii care umbla in aceasta zi nu vor mai avea nicio putere asupra celor care vor pazi aceste zile cu nelucru.


Copiii nu trebuie sa manance boabe de porumb, fiindca fac „bubatul“.


In unele localitati, femeile leaga gura sobei, ca sa fie legata si gura lupului.


?


Legenda Filipilor


Conform acestor traditii, Filipii au fost niste apostoli aruncati intr-o groapa plina cu lupi. Ca printr-o minune, ei au scapat nevatamati, dovedindu-si astfel nevinovatia si taria credintei. Alta legenda spune ca Filipii au fost sase frati ratacitori prin lume, ce aveau puterea de a-i poci, de a-i urati pe cei care nu-i cinsteau. Unul dintre ei era Filip Schiopul si, pentru ca ramanea mereu in urma celorlalti, era celebrat ultimul, la 21 noiembrie, de Vovidenii. El era si cel mai greu de imbunat, fiind mare primejdie de lupi si accidente.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.