Marius Oprea ia pensia de la gura tortionarilor

Marius Oprea ia pensia de la gura tortionarilor

0 50

Marius Oprea este un brasovean, istoric la pregatirea sa profesionala, specializat in scotocirea dulapurilor din sufrageria fostilor nomenclaturisti si securisti, in cautarea de schelete compromitatoare. Din postura de director al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania, Oprea a propus recent un proiect de lege menit sa estompeze intrucatva din gotescul caldut in care clocesc fostii tortionari comunisti si marii profitori ai regimului Ceausescu.


Concret, istoricul brasovean propune reducerea pensiilor de care beneficiaza fostii ofiteri ai Securitatii, care au facut politie politica sau au cunoscut consacrarea drept mari schingiuitori ai detinutilor din puscariile comuniste. Un calcul simplu arata ca pensiile incasate de acestia sunt adesea de 10-20 de ori mai mari decat ale victimelor pe care le-au torturat in temnite si lagare de munca. Un aspect profund imoral, considera Oprea, care propune taierea sporurilor si suplimentelor de care se bucura imundele personaje. Aplicarea masurii ar aduce in acest fel nemeritatele pensii la nivelul celei medii pe care o incaseaza un pensionar obisnuit in Romania.


Proiectul lui Marius Oprea are, insa, cel putin doua hibe. Prima este aceea ca pleaca de la premisa – corecta, in aparenta – ca meseria de tortionar nu exista in nomenclatorul de meserii. Asa ca fostele bestii care au asigurat reeducarea detinutilor in spirit comunist ar trebui asimilate muncitorilor necalificati, iar pensia s-ar calcula dupa vechimea in munca in calitate de astfel de muncitor. Meseria n-o fi fost inscrisa ca atare la catastife, dar ce face Oprea cu aptitudinile deosebite dovedite de tortionari pentru ocupatia pe care le-a menit-o Partidul? Ce face cu talentele innascute pentru maltratarea puscariasilor de atunci – oameni simpli si elite de-a valma? Astea nu se mai recunosc, dupa 50 de ani in care au fost exaltate de regim? Nu-i corect.


Al doilea neajuns tine de ritmul exasperant de lent in care sunt dovediti cei care au facut politie politica. Pana ii deconspira CNSAS-ul iar justitia le stabileste irefutabil faptele, fostii dumnezei ai puscariilor vor continua multa vreme sa-si molfaie pensiile imoral de mari cu aceeasi dantura cu care muscau pe vremuri din carnea celor inchisi. Si cu nesfarsita sfidare in ochii porcini.


Ultimul aspect este, probabil, mult mai greu de corectat decat primul. Pentru ca Oprea si noi traim in tara ce ignora dintr-o nesfarsita prostie recuperarea prejudiciilor materiale care insotesc orice fapta reprobabila. Chiar si in cazul – foarte rar – in care este dovedit faptasul beneficiar al marilor tunuri, inselaciuni sau doar incasator al unor sume necuvenite, justitia n-a inventat un sistem eficient de recuperare a pagubei.


N-ar putea Marius sa mai astepte cativa ani cu proiectul sau, care scormoneste un trecut cu care am fost si suntem invatati permament sa coabitam? Macar pana se sting senin si in belsug din viata ultimele promotii de tortionari de la Sighet si Balta Alba


Putina decenta, ce dracu!


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.