Marea minciună a lumii de azi este că a pus egal între...

Marea minciună a lumii de azi este că a pus egal între a ierta și a tolera

0 86

Marea minciună a lumii de azi este că a pus egal între a ierta și a tolera. Biblia ne învață să iertăm, nu să tolerăm. Toleranța duce la întărirea și răspândirea răului, iertarea duce la bunătate.
Care mai este valoarea unui om azi? Înțelepciunea e înlocuită de butoane, frumusețea de operații, loialitatea de legi și îndatorări la bancă. Totul poate fi înlocuit, în afară de o inimă bună care îl are înainte pe Dumnezeu.
Astăzi milioane de oameni stau cu gura căscată la televizor așteptând să se dea Legea. Care lege? Legea de care depinde viața lor. Milioane de oameni tremură că iaca vine legea. Ce nebunie.
Legile aveau rolul de a apăra integritatea omului și a lucrurilor. Dacă legea ajunge să atace însăși ordinea naturală, ea nu mai este lege, ci anti-lege. Asta se întâmplă acum în toate democrațiile: legi care distrug însăși esența și temeiul legilor.
Niciodată lumea nu a fost condusă de oameni mai șterși, mai lipsiți de orice farmec. Parcă îi cresc la întuneric, să nu știe ce e lumina și bunătatea. Acești oameni storc miliarde de euro ca să se adune să hotărască soarta sobelor cu lemne din casele țăranilor. Apoi dacă se cuvine sau nu ca porcul să mănânce coji de cartofi din căldarea de lângă plită (nu se cuvine!). Apoi că scroafele nu mai pot crește pe lângă casă.
„Lumea este nefericită pentru că nu știe să iubească!”
Lumea a ajuns în pragul falimentului cosmic din cauza acestei modificări fatale de viziune: să petreci în certuri nesfârșite pentru a vota un conducător care ar urma să instaureze binele. Nu există așa ceva, căci dacă ar fi existat, primul conducător bun pe un scaun politic ar fi fost ales chiar de Hristos spre schimbarea în bine a lumii. Contrar impresiei generale, lumea nu poate fi schimbată de sus în jos, prin alegerea unor conducători ideali care să educe mulțimile, ci doar de jos în sus, prin cultivarea unei bune-cuviințe care asigură o unitate sănătoasă chiar și atunci cînd se întîmplă un conducător prost. Eu personal aș fi introdus obligatoriu trei materii de studiu în școli: Sfânta Scriptură (Biblia Ortodoxă), Cartea regulilor de politețe și Codul Bunelor maniere și atunci speri la un popor disciplinat, educat și plin de iubire față de semenul său.
Lumea este nefericită pentru că nu știe să iubească. Și această neînțelegere a iubirii aduce toată nefericirea vieții noastre. Hristos ne spune foarte simplu, ceea ce vrei să ți se facă ție, fă și tu altora. Acest soi de iubire atât de simplu ține și a ținut lumea până acum. Iubirea pe care o pretindem de la ceilalți niciodată nu ne va putea face fericiți.
Bucurați-vă de orice om bun pe care îl cunoașteți. Păziți-vă de deznădejde. Nu lăsați focul să se stingă. Nimic din ce nu trebuie să se întâmple nu se va întâmpla. Multe poate rugăciunea dreptului.
Rugați-vă cum nu v-ați rugat niciodată, știind că doar rugăciunea poate schimba mersul Universului, așa cum l-a schimbat în vremea lui Noe.
Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl, și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți.

Autor: Ieromonah Savatie Baștovoi
Sursa: altarulcredintei.md

NOTA
1. Ștefan Baștovoi (n.1976), cunoscut mai mult ca Savatie Baștovoi, este un eseist, poet, romancier, teolog și scriitor român din Basarabia (Republica Moldova).
2. La 28 octombrie 2000 a fost hirotonit ierodiacon, iar pe 4 august 2002 ieromonah (călugăr care poate sluji ca preot). Astăzi viețuiește la Mănăstirea «Noul Neamț», Patriarhia Rusă, din satul Chițcani, situat între Tiraspol și Tighina, în Transnistria – teritoriul din cadrul Republicii Moldova controlat de separatiști (sursa wikipedia).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.