MAI a bagat Legea privind organizarea simultana a alegerilor locale si parlamentare...

MAI a bagat Legea privind organizarea simultana a alegerilor locale si parlamentare in 2012 in dezbatere publica

0 59

Ministerul Administratiei si Internelor pune in dezbatere publica proiectul de lege privind organizarea simultana a alegerilor locale si parlamentare din 2012, ceea ce va presupune o reducere a cheltuielilor de personal cu aproximativ 20 de milioane de euro, bani ce vor fi folositi pentru investitii.
„Avand in vedere impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exercitiului financiar al bugetelor locale, prin prezentul proiect se propune ca alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale sa se desfasoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, la o data ce va fi stabilita prin hotarare a Guvernului”, se arata intr-un comunicat al MAI dat publicitatii vineri.

Cheltuielile pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor din anul 2012 se vor suporta de la bugetul de stat. Desfasurarea concomitenta a alegerilor generale va presupune o infrastructura electorala comuna (birouri electorale, liste electorale, stampile, logistica), iar costurile de personal ar fi injumatatite, de la 43 de milioane de euro la circa 22 de milioane de euro, precizeaza sursa citata.
„In cadrul discutiilor pe care le-am avut cu primarii s-a desprins ideea ca aceasta comasare a alegerilor in anul 2012 este oportuna, deoarece se vor economisi zeci de milioane de euro. Sumele pe care le vom economisi, organizand un singur tur de scrutin, vor fi redirectionate catre zona de investitii”, a declarat ministrul Traian Igas, potrivit comunicatului MAI.

Proiectul de lege propune suspendarea aplicarii pana la data publicarii rezultatelor alegerilor din anul 2012 in Monitorul Oficial a unor prevederi din legislatia actuala privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, alegerea autoritatilor administratiei publice locale, privind administratia publica locala si Statutul alesilor locali.

Totodata, proiectul de lege propune si modificarea Legii administratiei publice locale astfel incat numarul membrilor fiecarui consiliu local si fiecarui consiliu judetean sa se stabileasca in functie de numarul locuitorilor comunei, orasului sau municipiului raportat de Directia pentru Evidenta Persoanelor la data de 1 ianuarie a anului in care se desfasoara alegerile.

Pentru implementarea acestui proiect de lege vor fi elaborate mai multe hotarari de Guvern.

Conform informatiilor furnizate de MAI, in anul 2008 costul total al organizarii alegerilor locale si parlamentare a fost de circa 80 de milioane de euro, cea mai mare pondere in structura costurilor avand-o cheltuielile de personal, cu 54%.
„In conditiile economice actuale, majoritatea autoritatilor administratiei publice locale este afectata de constrangeri bugetare care pot periclita organizarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale din cursul anului 2012”, precizeaza MAI.

Proiectul de act normativ, care se afla in dezbatere publica pana la data de 12 decembrie, poate fi consultat pe pagina de internet a MAI (www.mai.gov.ro) sau la sediul institutiei.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.