Lupta impotriva coruptiei – poate incepe cu demiterea lui Basescu

Lupta impotriva coruptiei –
poate incepe cu demiterea lui Basescu

0 297

Singura solutie pentru a convinge Uniunea Europeana ca Romania lupta serios impotriva coruptiei si ca justitia este impartiala ar fi ca presedintele Traian Basescu sa demisioneze, „dupa sase ani de mandat catastrofal”, si sa mearga in instanta pentru a-si dovedi nevinovatia in dosarul Flota, a declarat, vineri, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, potrivit Agerpres.
„Noi vrem respect. ‘Noi nu vrem sa ne purtam ca niste rame, dar nici nu suntem de acord ca toti licuricii sa fie tratati la fel. Spre exemplu, licuriciul francez si cel german au devenit cam obraznici, asa ca vom actiona in consecinta. Ii vom pedepsi. Si ca sa simta lucrul asta si mai tare, vom pedepsi si licuriciul croat’ (variatiuni pe o tema data). Am citit transcrierea mesajului de Anul Nou (pe rit vechi) al lui Traian Basescu, de aseara (joi, 6 ianuarie) de la televiziunea doamnei Culcer. (…) Basescu cere respect pentru cei 22 de milioane de romani. Corect. Dar, probabil, ca nu i-a inclus in acest numar si pe sefii opozitiei, care sunt botezati, de seful statului, ‘maimutica’, ‘porumbel’, ‘Felix’. In conditiile astea, el cat respect merita?”, a afirmat social-democratul.

Reforma Justitiei in deriva dupa flota
In ceea ce priveste o previzibila amanare a intrarii in spatiul Schengen, Adrian Nastase a apreciat ca ar putea avea dreptate un ziarist francez care i-ar fi spus: „Domnule, in definitiv, tara voastra e condusa de un infractor ce a modificat legea pe care ati negociat-o cu noi ca sa numeasca direct procurorul care sa-i ‘rezolve’ dosarul cu disparitia flotei. El este cel care se ascunde in spatele imunitatii pentru a nu fi judecat. Si pe omul asta sa-l ascultam cand e vorba de credibilitatea justitiei voastre? Poate el sa dea lectii de morala liderilor nostri? Cu ce autoritate?”.
„Stiu foarte bine ca “mica reforma in justiti”’ a fost conceputa, in principal, pentru mine. Altfel, ce sens ar fi avut adoptarea acestei legi cand codurile penal si de procedura penala intra in vigoare in septembrie? Dar, ma intreb si se intreaba multa lume, cand oare se va judeca dosarul ‘privatizarii’, prin disparitie, a flotei romanesti?”, mai spune Adrian Nastase.
Potrivit fostului premier, „santajul politic impotriva unora din membrii importanti ai Uniunii Europene nu poate aduce beneficii politice decat in mintea iresponsabila a lui Basescu”:

Gargara strategica luminata de licuricii
„Ponoasele le vor trage insa toti romanii. Politica externa a Romaniei s-a bazat, intotdeauna, pe inteligenta si nu pe muschi. In felul asta ne-am atins, in toate perioadele, obiectivele politice. Cine a vorbit cu Sarkozy despre noi centrale nucleare? Eu? Si, oricum, cele doua unitati de la Cernavoda au fost finantate in timpul guvernelor Vacaroiu si Nastase (cate un miliard de dolari). Ce a facut Basescu, ca ministru, intre 1997-2000 sau, ca presedinte, dupa 2004 pentru a incuraja investitii in energia nucleara? Gargara…(…) Pentru interese marunte, pentru a actiona impotriva adversarilor politici, Basescu a folosit MCV-ul ca element de presiune prin Bruxelles. Dupa ce i-a convins pe cei de la Bruxelles ca justitia merge rau, cei de acolo au inceput sa se uite mai atent si au vazut si cine face numirile de judecatori si de procurori, au vazut problemele legate de lipsa de sedii, de lipsa de finantare, de lipsa de dialog, de imixtiunile politicului in justitie”.
Presedintele Consiliului National al PSD a mai aratat ca Traian Basescu vrea sa schimbe, prin Emil Boc, „institutiile lui Iliescu”, explicand ca prin OUG din domeniul sanatatii, prin care se are in vedere ‘eficientizarea’ unor institutii din domeniul sanatatii, cum ar fi Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, care avea un Consiliu de administratie format din 17 membri (5 de la stat, 5 patronate, 5 sindicate, doi numiti din partea CN al persoanelor varstnice).
„Ca sa ‘modernizeze’ institutia, Boc a stabilit un Consiliu format din sapte membri (patru de la stat, unul de la patronate, unul de la sindicate, unul de la Consiliul National al persoanelor varstnice). Va place, nu? Urmeaza Constitutia. Si credeti ca ‘baietii’ aia, de pe la Paris, Berlin etc. nu-si dau seama de ce se intampla in Romania? (…) In 2001, prin OU 79 din 31 mai, Guvernul pe care l-am condus hotarase ca salariul directorilor de regii si societati de stat ‘nu poate depasi indemnizatia lunara pentru functia de secretar de stat prevazuta de lege’. In timpul regimului Basescu, salariile acestora au atins niveluri astronomice. Cine a stabilit sau a permis ‘salariile nesimtite’? Pe care acum, Emil Boc le ‘modernizeaza’ prin ‘memorandum”, a mai spus Adrian Nastase pe blogul personal.

Unica regula – vinovatii sunt in alta parte
Presedintele Traian Basescu a afirmat, joi seara, la TVR, ca propria asumare a responsabilitatii politice in ceea ce priveste amanarea aderarii la spatiul Schengen a survenit pentru ca CSM sau Parlamentul nu au avut astfel de reactii: „Esecul, o data asumat, vreau ca si cei direct responsabili sa faca ce trebuie facut. Nu ne trebuie o declaratie publica a lor daca nu au avut curajul sa o faca de la bun inceput vazand motivatia din scrisoarea celor doi ministri (n.r. – francez si german de interne). Dar macar judecatorii sa judece dosarele pe care le au, Parlamentul sa dea drumul la cele trei dosare spre a fi tratate de justitie. (…) La Ridzi si Nastase s-au dat voturi de respingere. Mai este un al treilea dosar. Nu stiu ce vor face parlamentarii si nu le pot impune nimic, dar nu pot spune ca nu i-am atentionat”.
El mai sustinut ca premierul Emil Boc ar putea conduce in continuare Partidul Democrat Liberal, mentionand ca acesta nu si-a spus inca ultimul cuvant in politica si ca este prim-ministrul care schimba institutiile fostului sef de stat Ion Iliescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.