Lumanarica (Verbascum phlamoides)

Lumanarica (Verbascum phlamoides)

0 311

Este o planta cultivata pe scara larga in Egipt ?si in sudul Europei.


Lumanarica este o planta ierbacee, bianuala, cu tulpina dreapta, cilindrica, inalta pana la 150 cm, de obicei neramificata si acoperita cu frunze asezate la distanta una fata de alta sau uneori ramificata. Intreaga planta este acoperita cu peri desi si stelati, ceea ce ii da un aspect catifelat. Florile sunt asezate in forma de spic in varful tulpinii sau al ramurilor. Fiecare floare este compusa din 5 petale. Infloreste in lunile iulie-august. Creste prin locuri insorite, pe terenuri nisipoase si pietroase, de-a lungul gardurilor. Este comuna mai ales in sudul tarii.


Planta mai este cunoscuta si sub denumirile: coada lupului, coada boului sau caoda vacii, corovatica.



  1. Parti utile?:


  • In scopuri medicinale se folosesc florile. Incepand din luna iunie se culeg florile iar recoltarea poate continua pana in luna septembrie. Recoltarea se face dimineata, dupa ce s-a ridicat roua si numai pana la orele 11-12, pentru ca, dupa aceasta ora florile se inchid.

  • Florile se usuca asezate intr-un strat subtire la soare sau in uscatorii cu aer cald, la o temperatura de 50-60 grade C. Din 8-9 kg de flori proaspete se obtine 1 kg produs uscat.


  1. Utilizari medicinale?:


  • Lumanarica este o planta foarte eficienta pentru reducerea caldurii excesive acumulate in corp. De asemenea ea contribuie eficient si la reducerea congestiei ce poate surveni la nivelul cailor respiratorii, plamani sau la nivelul cailor nazale.

  • Lumanarica indeparteaza acumularile de mucus, deblocheaza caile respiratorii si imbunatateste circulatia limfatica. Este un bun dezobstruant limfatic.

  • Lumanarica este o planta specifica pentru tratarea oreionului si a durerilor de urechi. Florile au actiune nervina si analgezica. Ele alina inflamatiile tesutului nervos si calmeaza iritatiile.


  • Mucilagiul de lumanarica ajuta la calmarea iritatiilor, iar flavonoidele reduc inflamatia.

  • Infuzie– o lingurita de flori la o cana de apa, se indulceste cu miere sau zahar si se bea caldut in cursul unei zile. Se foloseste in inflamatii acute bronhice, laringite acute. Asociate cu flori de tei, flori de nalba, frunze de potbal usureaza expectoratia.

  • Sirop pentru copii– o lingurita de 3 ori pe zi

  • Comprese?:Inmuiati 3 lingurite de planta uscata in 300ml de apa rece timp de 30 de minute. Aduceti la punctul de fierbere? la foc mic. Strecurati. Inmuiati o compresa in solutie si aplicati de 2 ori pe zi. Se foloseste in uz extern in tratamentul taieturilor, ulcere si iritatii ale pielii.

Precautii?:Perii aflati pe spatele petalelor si planta provoaca mancarimi pe brate, gat si maini. In timpul lucrurlui nu se va duce mana la fata si mai ales la ochi, care se inflameaza si lacrimeaza.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.