Lituan ia trei, roman ia zero

Lituan ia trei, roman ia zero

0 86

Scorul umilitor in fata lituanienilor are, daca e sa cautam bine pe tabela de marcaj, si o parte acceptabila. Aproape frumoasa, chiar. La 1-0 pentru ei, ne-am fi ofticat amarnic de neputinta rusinoasa a tricolorilor, daca nu de-a inscrie, macar de a nu primi gol de la niste fotbalisti considerati fara sanse. Pe nedrept, de altfel. La 2-0, oftica ar fi dospit intr-o furie acra pe aceeasi impotenta a unsprezecelui romanesc, cotati drept favoriti inainte de meci. In ambele situatii, fanii sau romanii neimpatimiti care se uita la meciuri cu o doza oarecare de implicare nationala ar fi plecat de la stadion sau din fata televizorului cu noduri dureroase in gat si vocile duse pe injuraturi si sloganuri fara efect.
Abia la 3-0 senzatia e rotunda, intensa si plenara. O scarba groasa impotriva figurantilor care se pretind fotbalisti de clasa si dispret negru pentru antrenorul de aceeasi nuanta. De parca meciul in sine n-ar fi fost de ajuns, a trebuit sa suportam si conferinta de presa de dupa, unde nea Piti ne-a dat mart tuturor cu tupeul imbracat in doliu cu care ne-a rezumat partida, care nu mai avea nevoie de comentarii. „Se mai intampla”, „Asta-i fotbalul” si „Io le-am zis baietilor ca lituanienii-s tari” au fost nimic pe langa propozitia gaunoasa, la care s-a si impleticit, de altfel, „Responsabilitatea mi-o asum io”. O replica de mare angajament, mai goala, insa, ca poarta lituaniana daca nu e urmata de demisie.
Nu stiu unde se mai califica Romania, dar Piturca s-a calificat cu siguranta pentru un post de politician mioritic. Numai astia pot sa vorbeasca patetic zile intregi despre onoarea demisiei, fara ca vreunul din ei sa aiba decenta sa si-o si dea vreodata.
La matrapazlacurile jegoase cu care ne-au obisnuit Liga si Federatia, unde colcaie aranjamentele si scenariile, e aproape natural sa-ti vina sa incropesti si tu unu’. Iata-l pe-al meu: Romania are meci cu Lituania. Fain, pentru ca flacaii astia blonzi si ciolanosi nu stiu fotbal. Nasol, pentru ca lumea fotbalului de la noi tocmai da-n clocot: Mitica de la Liga il face proxenet pe Prunea de la FRF, care-l trimite pe Corleone sa-si borasca turnatoriile la puscarie. Nasu’ Sandu este acuzat de Iancu de Timisoara ca a luat spaga, iar mii de ultrasi alb-violeti ii cer capul in vestita Piata a Operei, de unde-a mai plecat acum 18 ani un tavalug ce-a cuprins toata tara. Nasu vine la Piti si-l roaga sa faca cel mai prost aranjament tactic pe teren, doar-doar ne inving lituanienii la noi acasa. Facatura tine, noi o incasam cu 3-0 si presa muta tunurile de pe mizeria din Federatie pe gazonul de la Cluj, unde nationala a fost calcata in crampoane de niste zdrahoni simpatici si hotarati.
Mai trebuie ca Nasu, Corleone, Prunea si toata galeria de fete dubioase care conduc fotbalul de la noi sa se impace pana la urmatorul meci. Altfel, nici Piti, care are de obicei o morga de pompe funebre, n-o sa-si poata compune o fata de cioclu suficient de convingatoare la conferinta de presa dupa infrangerea de miercuri din Insulele Feroe.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.