Lipici pentru oasele fracturate

Lipici pentru oasele fracturate

0 107

Un material, care poate fi injectat in oasele fracturate, unde se intareste in doar cateva minute, a fost creat de catre cercetatorii britanici de la Universitatea Nottingham. Substanta, asemanatoare cu pasta de dinti, formeaza o paltforma peste care creste osul. Substanta nu reactioneaza precum liantii conventionali, care degaja caldura in timp ce se intaresc.
Materialul are structura unei paste de dinti la temperatura camerei, dar la temperatura corpului se declanseaza reactia de intarire.
Profesorul Kevin Shakesheff, cel care a creat acest material, explica: „Noi credem ca putem sa inseram acul, sa il dirijam pana la locul potrivit si sa injectam polimerul”.
Exista insa si unele neajunsuri: chiar daca polimerul devine la fel de tare precum un os in cateva minute, legatura dintre el si vechiul os este slaba, iar o fractura fixata in acest fel tot ar trebui sa fie prinsa cu suruburi.
Totusi, el a declarat ca, avand in vedere faptul ca nu are nevoie de caldura pentru a se fixa, acest material poate fi folosit si in alte domenii, unde este nevoie de o platforma dura pe care sa poata creste noi celule. In viitor, adauga profesorul Shakesheff, acest material ar putea fi folosit si in zona inimii.
Doctorul Andy Goldberg, chirurg de la Centrul Ortopedic Nuffield din Oxford, declara ca „Aceasta tehnologie are un potential fantastic”, adaugand ca „Pentru un chirurg ortoped, posibilitatea de a lucra cu o substanta flexibila, si nu cu un os tare, face o reala diferenta.”
„Osul injectabil” a castigat un premiu pentru inovatii medicale prestigioase saptamana trecuta, iar cercetatorii vor incepe sa faca testari clinice in Marea Britanie, sperand ca va putea fi folosit in Statele Unite in mai putin de 18 luni.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.