Limba romana – predata britanicilor prin latina

Limba romana – predata britanicilor prin latina

0 141

Limba romana ca limba straina este un domeniu nou si putin studiat chiar si de catre vorbitorii nativi. Intr-o Uniune Europeana care pune accentul pe „unitate in diversitate”, lingvistica joaca un rol aparte in identificarea unei natiuni.
Limba romana este una dintre cele mai dificile limbi romanice, punand diferite probleme unui strain care doreste s-o invete.
Iata cateva dintre dificultatile legate de invatarea limbii noastre privita din perspectiva vorbitorului: existenta genului neutru si a verbelor cu forma neregulata chiar in cadrul aceleiasi conjugari, pluralul substantivelor, imposibilitatea sau dificultatea de a sistematiza si de a simplifica aspecte legate de diferite categorii gramaticale, dificultatile de pronuntie ale elevilor, cum ar fi dificultatea de a-i face pe elevi sa rosteasca „h“ sau „i“ etc. Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca invatarea unei limbi straine nu presupune doar achizitionarea unor elemente de gramatica, ci si, in mod inevitabil, a unor elemente de civilizatie derivate din reprezentari intelectuale si perceptuale diferite ale aceleiasi realitati.
Vorbitorii de limbi romanice au totusi un avantaj pentru ca sunt anumite structuri comune care ii ajuta sa asimileze mai usor noile reguli. La aceasta concluzie au ajuns si profesorii britanici care au decis predarea limbii latine in scoli pentru facilitarea invatarii limbilor romanice: franceza, spaniola, italiana, portugheza si, bineinteles, romana.
In anul 2000 a fost lansat Proiectul Latin al Scolilor Cambridge, un curs de latina pe calculator, finantat de universitate.
In cadrul initiativei, scolile primare ii familiarizeaza pe copiii cu varste cuprinse intre sapte si 11 ani cu un numar de pana la sase limbi diferite. Copiii ar putea invata germana, mandarina, araba, rusa, urdu sau latina.
Potrivit unui sondaj citat de Daily Mail, limba latina cunoaste un reviriment in scolile britanice. Aproximativ una din sase scoli gimnaziale ofera limba latina, fie ca parte a programei scolare, fie ca parte a unor cursuri optionale.
Peter Downes, care conduce proiectul, afirma ca latina este „un vehicul excelent pentru explicarea structurii limbii si are legaturi evidente intercuriculare cu istoria si civilizatia”. Potrivit acestuia, ea ajuta elevii sa inteleaga ordinea cuvintelor, conjugarea verbelor, genul cuvintelor si evolutia limbii.
Ce beneficii ar putea aduce introducerea unei astfel de discipline, in universitati?
Este vorba despre promovarea in lume, in mod organizat, a unor elemente traditionale si contemporane de cultura si civilizatie romana, precum si clarificarea, pentru publicul de origine romana sau pentru cel strain, a unor aspecte ale existentei societatii noastre.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.