Liberalii se dezic de senatorul Daniel Zamfir (aripa PNL), cel mai activ...

Liberalii se dezic de senatorul Daniel Zamfir (aripa PNL), cel mai activ parlamentar de Brașov!

0 330
Ludovic Orban il ameninta din nou pe senatorul Daniel Zamfir cu excluderea din partid. Ce spune Zamfir: Eu ma asteptam sa ma felicite
 In ultima parte a anului 2017 cei mai multi brasoveni nu au crezut ca cel mai activ parlamentar ales la noi în judet (pe listele PNL), senatorul Daniel Zamfir, este pe cale de a fi sanctionat de propriul partid (mixtura politica formata din fuziunea PDL-PNL). Cotidianul nostru nu s-a inselat atunci cand a semnalizat ruptura dintre senatorul Zamfir si noua conducere reprezentata printr-un alt brasovean Ludovic Orban. Ne-a mirat atunci, asa, cum nemira si acum, lipsa de reactie a conducerii organizatiei judetene liberale. Nici Vestea nici Scripcaru nu au luat atitudine fata de atacul asupra lui DanielZamfir, in definitiv parlamentar de Brașov.

Senatorul Daniel Zamfir, care este autorul unor proiecte cu mare rezonanță in mediul de afaceri favorabile romanului precum darea in plata sau legea conversiei. Acesta a depus în ultima parte a anului trecut un proiect legislativ prin care se plafoneaza dobanzile cu care bancile dau credite la 2.62% (dobanda formata din dobanda-cheie a BNR de 1.75% plus o marja maxima de inca 50% din dobanda de politica monetara). Atunci reprezentantii BNR si cei ai bancilor comerciale au iesit la atac si ai condamnat aceasta intiativa legislativa care practic proteja investitorul român de „camatari” reprezentat de sistemul bancar comercial protejat de BNR.

Cea mai noua interventie a presedintele PNL Ludovic Orban confirma ruptura dintre acesta si Zamfir. Orban a declarat joi, intr-un interviu pentru ziare.com, ca senatorul liberal Daniel Zamfir ar urma sa fie exclus din partid daca „va continua pe linia” unor „atitudini neconforme cu deciziile partidului”, referindu-se la proiectul de lege prin care Zamfir propune limitarea dobanzilor cu care bancile dau credite la 2,62%, criticat de banci si de BNR.„Sunt proiectele asumate de partid, care parcurg o procedura interna de vot si avizare, si cele initiate individual de parlamentari. Acest proiect (plafonarea dobanzilor – n.r.) nu e sustinut de PNL, dar nu pot restrange dreptul numanui de a avea initiativa. Dl Zamfir are si alte atitudini neconforme cu deciziile partidului si, daca va continua pe linia asta, ne vom desparti”, a declarat Orban, raspunzand unei intrebari privind respectivul proiect de lege.
Zamfir a raspuns la Antena 3 ca argumentul lui Orban privind proiectul de lege nu este cel real.
„Nu, nu am inteles de ce Ludovic Orban reia lucrurile astea. In niciun caz argumentul invocat nu este cel real, daca se referea la proiectul cu dobanzile, acela a fost asumat de foarte multi colegi din PNL, inainte ca el sa fie presedintele partidului. Eu sincer ma asteptam sa ma felicite dl Orban ca in numele PNL, in vacanta parlamentara, am aparat interesele profesiilor liberale si am avut initiativa de a il invita la audieri  (la comisia economica din Senat – n.r.) pe ministrul Ionut Misa si am reusit sa obtinem ceva. Sigur, ca am fost singurul liberal a fost o dezamagire pentru mine. O fi deranajat ca eu condamn abuzurile?” a afirmat Zamfir, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Ce se ascund in spatele presiunea partiduluia supra lui Zamfir?
PNL se dezice de Daniel Zamfir: Este o initiativa populista si contrara economiei de piata libera, nu reprezinta PNL, este unul dintre titlurile din media care comenta impingerea lui Zamfir dincolo degardul liberal.

Robert Sighiartau

Atinci, secretarul general al PNL, Robert Sighiartau, a comenta ca initiativa legislativa a senatorului liberal Daniel Zamfir prin care se limiteaza dobanzile cu care bancile dau credite nu reprezinta partidul, fiind o initiativa „contrara economiei pe piata liberala”. Sighiartau a adaugat, pentru Hotnews.ro, ca la sedinta conducerii PNL va avea loc o discutie despre initativele lui Zamfir.
„Plafonarea dobanzilor la creditele bancare este o initiativa populista si contrara economiei de piata libera. O astfel de masura ii afecteaza, pana la urma, exact pe cei pe care pretinde ca ii apara firmele private si romanii. Este o initiativa impotriva spiritului si valorilor liberale si nu reprezinta Partidul National Liberal”, a redacta Sighiartau atunci, pe pagina sa de Facebook.

Ludovic Orban primele amenințări cu EXCLUS din PNL
Președintele PNL, Ludovic Orban, l-a avertizat lainceputul lui decembrie 2017 pe senatorul liberal Daniel Zamfir că dacă va mai avea inițiative legislative care nu sunt susținute de partid ci „de consilierul premierului Tudose” va fi exclus din PNL.
„Mărturisesc că mă deranjează că este susținut de consilierul premierului Tudose și nu cred că voi accepta mult timp acest lucru, cum nu accept ca alți colegi să fie jigniți de domnul senator. Cu siguranță, e un avertisment. Am discutat despre asta, i-am exprimat opiniile mele, iar în materie de aceste inițiative pe care le susține împreună cu consilierul Guvernului PSDragnea, mă deranjează profund și iese din linia PNL”, declara atunci Orban.
La scurt timp după declarația președintelui PNL, liberalii au transmis un comunicat de presă în care spun că „protejarea populației față de creșterea alarmantă a dobânzilor la creditele în lei nu se poate face prin mecanisme arbitrare stabilite prin lege, ci prin renunțarea la politicile guvernamentale populiste ale guvernării PSD-ALDE care au dus la scumpiri în lanț și la majorarea dobânzilor”.
„O astfel de inițiativă legislativă ar produce daune în economie și ar afecta negativ companiile și populația pentru că ar duce la o reducere a creditării și implicit a dezvoltării economice”
, se mai arăta în comunicatul PNL.

Răspunsul lui Zamfir a venir printr-o postare pe Facebook, confirmând faptul ca Orban știa de aceaste propunere de câteva luni:
„1. Cu Ludovic Orban am avut discuția pe toate cele trei proiecte de lege încă de acum 5 luni de zile-le are și pe email încă de pe 5 iulie-si singura rezervă a avut-o in legătura cu leasing-ul. Proiectul a fost semnat de mai multi senatori și deputați cu greutate in partid,ca atare, aprecierea tânărului secretar general e cel puțin necolegială.

2. Prof. Piperea și cu mine lucram la aceste proiecte de legi cu mult înainte să fie numit consilier onorific al lui Tudose, funcție din care și-a demisia în urmă cu o luna de zile. Le-as aminti colegilor mei că prof Piperea este aceeași persoană căreia i s-a propus sa preia organizația PNL în vara anului trecut. Va asigur că a rămas același și că proiectele pe care le facem împreună nu au legătură cu vreo doctrina politica. Au legătură cu ceva ce este peste orice doctrina politica! Dreptatea!

3. Ideea plafonării dobânzilor-dobanda de referință a BNR plus 50%- o regăsim în OG 9/2000 la art. 5 inițiată de fostul premier ministru Isărescu și în OG13/2011.

În luna august a acestui an, BNR, prin vocea dlui Vasilescu transmitea faptul că în situații deosebite, și alte țări din Europa precum Germania, Franța, Marea Britanie, Slovenia, Slovacia s-au luat aceste decizii, prerogativa fiind a Parlamentului. Ei bine, inspirați fiind de Ordonanta dlui Isărescu din anul 2000 întărită de poziția consilierului sau, am completat acum OG 13/2011.

4. În ceea ce privește devierea de la linia partidului, eu nu știu vreo decizie a PNL care să susțină necondiționat practicile IFN-urilor și băncilor. Eu cred că altul este motivul avertismentului de excludere pe care l-am primit astăzi”, a scris Zamfir pe Facebook.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.