Legea tine rezervatia de la Dumbravita sub gunoaie

Legea tine rezervatia de la Dumbravita sub gunoaie

0 125

„Delta dintre munti” este la discretia turistilor si a localnicilor care nu respecta mediul. Societatea Ornitologica Romana, custodele rezervatiei naturale Dumbravita, nu poate aplica amenzi celor care transforma zona in groapa de gunoi. Pana cand va fi abilitata de lege sa dea sanctiuni, lacul de acumulare si helesteele piscicole intinse pe 414 hectare, dar mai ales pasarile care au aici habitatul vor mai avea de suferit de pe urma resturilor de picnic si a deseurilor.
Statutul rezervatiei de la Dumbravita de zona umeda de importanta internationala, rezervatie naturala si arie naturala protejata de importanta europeana, conteaza doar pentru specialisti si nu ii impresioneaza deloc pe turisti, pescari si chiar localnici. Escapedele la picnic ale acestora lasa in urma mormane de gunoaie, capcane ecologice pentru pasarile rare care cuibaresc aici si pentru vegetatia terestra si lacustra. Toate recipientele montate in zona de catre administratori pentru colectarea gunoaielor au fost sustrase sau distruse.
Potrivit legislatiei mediului, pentru fiecare zona protejata trebuie sa existe un plan de management, in care sa fie cuprinse masurile si interdictiile, astfel incat sa se conserve biodiversitatea. Societatea Ornitologica Romana asteapta modificarea legislatiei, care ii va abilita sa aplice amenzi si sa efectueze controale, asemeni comisarilor de mediu.
Rezervatia de la Dumbravita se intinde pe 414 hectare si cuprinde un lac de acumulare si un sistem de helestee piscicole. Delta Brasovului a fost declarata, in 2004, arie naturala protejata si Zona Umeda de Importanta Internationala. Din 2007 a devenit arie naturala protejata de importanta europeana.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.