Laurentiu Streza, in Scheii Brasovului

Laurentiu Streza, in Scheii Brasovului

0 219

Luni, Scheii Brasovului s-au bucurat de vizita Inalt Prea-Sfintitului dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Ocazia vizitei a fost data de aniversarea a doi pictori bisericesti din Schei: Misu Popp (de la a carui moartea se implinesc 180 de ani) si Constantin Lecca (200 de ani de la nastere si 120 de la moarte).


Locurile vizitate de mitropolit au fost Biserica Sfantul Nicolae si Muzeul Primei Scoli Romanesti. De asemenea, Muzeul Brukhental din Sibiu va gazdui marea expozitie Misu Popp.


Viata si opera celor doi mari pictori brasoveni a fost analizata in cadrul unui simpozion de catre inaltele fete bisericesti si de catre specialistii invitati care au subliniat importanta acestora, Misu Popp si Constantin Lecca pictind foarte multe icoane in Tara Birsei si in tara, fiind considerati precursorii picturii romanesti moderne.


Manifestarea de la Brasov s-a incheiat cu dezvelirea placii memoriale „Misu Popp”, amplasata pe casa natala a pictorului, aflata in preajma Colegiului National „Andrei Saguna”. La dezvelirea placii au participat elevi ai Colegiului care au interpretat imnul „Desteapta-te romane”. Inalt Prea-Sfintitul Laurentiu Streza a primit din partea directorului Primei Scoli Romanesti, preot prof. dr. Vasile Oltean, o biblie a mitropolitului Andrei Saguna, care sa-i aminteasca de vizita la Brasov.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.