La Turism incepe sa puta

La Turism incepe sa puta

0 178

Si iata ca, intr-adevar, exista si roti care se invart. Se pare ca a venit vremea sa se invarta o roata de moara care macina neregulile blondei Lorelei – ii cunoasteti povestea? atragea de pe stanca (turismului, varianta romaneasca) mateloti, pe care apoi ii termina prin inec – si apusul de soare ii zdrentuieste tzolul alb al nevinovatiei. Caci ziaristii audiaþi de Comisia de ancheta in cazul Udrea au indicat nereguli la contracte de publicitate ale Ministerului Turismului. Oare iar ajungem sa vorbim de varful aisbergului basescian?
Astfel, Dan Constantin, redactorul sef la Jurnalul National, a declarat in fata Comisiei de ancheta ca, pe parcursul investigatiei jurnalistice, a identificat „o serie de inadvertente intre declaratiile publice ale ministrului Elena Udrea ºi rezistenta acesteia in a oferi precizari sau a raspunde la intrebarile puse de redactori”.
„Pe site-ul ministerului la anunturi de achizitii, contractele cu probleme – care vor face obiectul comisiei – au fost amanate de la publicare. Printr-o manevra puerila a ministerului, ele au fost puse in ordinea lor fireasca, ca si cand ar fi fost postate la timp, insa au fost publicate mult dupa ce le-am solicitat noi”, a explicat Constantin.
El a dat ca exemple mai multe contracte incheiate de Minister incepand cu luna martie, dar care nu ar fi fost facute publice decat dupa 20 iulie. In plus, redactorul sef al Jurnalului National a contrazis-o pe Elena Udrea, care afirmase ca nu a fost platit niciun contract de publicitate.
„Este fals, sunt cel putin trei contracte de publicitate” a afirmat Constantin, aratand ca este vorba despre Clir Media, Media Investment si DBV Media House. El a sustinut ca si aceste contracte, care au fost incheiate pe 1 si 2 aprilie, au fost publicate pe site abia la 24 iulie.
„Este o transparenta fortata” a conchis Constantin.

Ziaristul a criticat si actiunile de la Paris ale ministerului Turismului, pentru promovarea Romaniei, facute cu ocazia Turneului Roland Garros, despre care a spus ca ar intra in „zona penalului”.
Potrivit acestuia, caietul de sarcini pentru actiunea de la Paris ar fi fost postat pe site foarte tarziu, iar onorariile pentru hostess-uri si promoteri ar fi fost deja cunoscute organizatorilor inaintea deschiderii acestuia.
In plus, el a spus ca, inainte de audieri, a primit o informatie de la o Asociatie de ecologisti care afirma ca herghelia de cai folosita in spotul difuzat la Eurosport pentru promovarea Deltei apare intr-un reportaj al unor jurnalisti francezi despre niste cai salbatici infectati, care nu pot fi capturati.
„Daca se confirma aceasta informatie, va fi un bumerang impotriva imaginii Romaniei”, a spus Constantin.

La randul sau, redactorul sef al Jurnalului National, Victor Ciutacu, a sustinut in fata Comisiei ca ar putea exista un conflict de interese in privinta parteneriatului strategic intre ministerul Turismului si BRD, in conditiile in care Elena Udrea este creditor la aceasta banca privata si, in plus, creditul a fost reesalonat.
Potrivit lui Ciutacu, rescadentarea creditului Elenei Udrea s-a facut inainte de semnarea parteneriatului intre minister si banca, insa ar fi fost recunoscut oficial de ministru dupa ce se derula deja contractul.
Directorul ziarului Gardianul, Alecu Racoviceanu, a sustinut ca prin contractele de publicitate pentru promovarea Romaniei se desfasoara o „afacere nationala”.
Intrebat de deputatul PNL, Adriana Saftoiu, la ce anume se refera, Racoviceanu spus: „este o ancheta la care inca lucram si este legata de toate numele de francezi, de firme frantuzesti care apar in derularea acestui contract de publicitate internationala”.
Totodatã, Racoviceanu a acuzat Ministerul Turismului ca ar fi incalcat prevederile legale in ceea ce priveste achizitiile publice, modificand caietele de sarcini de doua ori, astfel incat contractele sa fie castigate pentru posturile de televiziune Eurosport si CNN.
Madam Udrea si sustinatorii ei ar putea vorbi de invidie, dar atunci de ce nu s-a adresat ministresa, prin licitatie, tuturor? Lorelei amagea matelotii de sus, de pe stanca unde-si pieptana blondele plete. In schimb se pare ca blonda noastra prim-turista incepe sa fie pieptanata de Comisie de paduchii din plete jegoase.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.