La Brasov, Pensii de 28 de milioane de euro lunar

La Brasov, Pensii de 28 de milioane de euro lunar

0 60

Pensiile brasovenilor costa Casa de Pensii 28 de milioane de euro pe luna! Pentru ca la Brasov muncesc 190.000 de salariati pentru cei peste 135.000 de pensionari, deficitul bugetar al Casei de Pensii Brasov este de peste 450 de milioane de lei noi in fiecare luna. Tot la Brasov se platesc si cele mai mai mari pensii din tara, dupa Bucuresti.
Impresia ca numarul varstnicilor iesiti la pensie a crescut impresionant la Brasov nu o au doar cei care care circula cu mijloacele de transport in comun. Undeva pe la inceputul anului au existat chiar nemultumiri din partea calatorilor, care constatau ca autobuzele sunt permanent ticsite de pensionari, dupa ce municipalitatea le asigurase gratuitatea transportului intr-un anume interval orar al zilei. Mai grava decat inghesuiala pe troleu este insa cea din scriptele Casei de Pensii Brasov. Care scoate din buget in fiecare luna peste 1.100 de miliarde de lei pentru a plati pensiile brasovenilor. Scoate din buget este doar un fel de a spune, pentru ca, de fapt, Casa este nevoita sa acopere lunar un deficit de 450 de miloane de lei din bugetul centralizat, in conditiile in care contributia brasovenilor activi abia depaseste 600 de milioane de lei. Cei 80.000 de pensionari din 1990 sunt acum in jur de 135.000; 2000 s-au inregistrat numai de la inceputul lui 2009.
Nu doar numarul pensionarilor impovareaza bugetul Casei de pensii Brasov. Si valoarea pensiilor locale contribuie la deficitul urias al institutiei la Brasov, unde se platesc cele mai mari pensii din tara, dupa Bucuresti.
La nivel national, valoarea medie a pensiei este de 720 de lei. La Brasov, insa, pensia medie este de 861 de lei ; in luna august s-a inregistrat chiar o valoare de 1444 de lei, semn ca multi brasoveni s-au pensionat pe sume frumusele.
Pensiile brasovene au si o componenta internationala. 2600 de brasoveni care au implinit varsta de pensionare in Germania, Italia, Spania, SUA, Canada si chiar Australia dupa ce au contribuit suficient de mult la fondul de pensii din Romania primesc pensia in tarile de resedinta. Altii, dimpotriva, incaseaza pensii din strainatate, unde au muncit inainte de a se intoarce la Brasov.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.