Jumatate din serpi sunt ai nostri

Jumatate din serpi sunt ai nostri

0 208

Curtea Internationala de Justitie de la Haga a hotarat: atat de disputata Insula a Serpilor va fi impartita in doua intre Romania si Ucraina, fiecare dintre cele doua tari luandu-si portia de serpi si de stanci, pe care fac acestia plaja, cat de curand in primire.
Nu stiu cat de corecta si inspirata a fost aceasta decizie a Curtii, istoria dovedind ca insula a apartinut in mare parte a timpului Romaniei, chiar si cand aceasta asculta de Inalta Poarta de la Stambul. Se pare ca, de data asta, vantul batand dinspre vest, vine prin alte Inalte Porti, cu mecanismul lor de trepadusi, noi urmand sa jucam dupa fluieratul lui si sa-i ascultam suierul, uneori, de sarpe veninos
Sa nu uitam insa doua lucruri: Ucraina mai are in arsenalul sau ceva armament nuclear, iar Apusul vrea sa atraga aceasta tara de partea sa, in intarirea zidului de protectie impotriva rusilor.
Insula Serpilor a revenit – la destramarea spatiului sovietic, care o luase de la noi in urma armistitiului din 1944 si a pacii care a urmat, pace care ne-a obligat la despagubiri de razboi fata de URSS – Ucrainei, sovieticii nebanuind, in urma cu vreo 60 de ani, ca va veni clipa destramarii imperiului lor, din care facea parte si RSS Ucrainiana.
Romania se afla, din 1991, in litigiu cu Ucraina asupra dreptului de posesie asupra acestei insule. O interventie mai hotarata din partea Romaniei a fost franata si de semnarea tratatului cu Ucraina, semnare ce s-a petrecut sub „domnia” tapului Emil Constantinescu, cu toate urmarile.
Daca ar fi vorba numai de bucata de stanca aflata in zona gurilor Dunarii, ucrainienii ar fi lasat-o mai moale, dar in zona s-au descoperit importante zacaminte de gaz si petrol: pe circa 12.000 kilometri patrati s-ar fi afland pungi cu gaz metan de circa 100 miliarde metri cubi si de petrol cu 10 milioane tone petrol. Chestia asta ar oferi independenta fata de gazul si petrolul rusesc pe aproape 20 de ani. Iar prin posesia insulei se obtine si dreptul la platoul continental, prin acea limita a apelor teritoriale de 12 mile marine (putin peste 22 km) capatand alta configuratie geografico-economica.
Insula Serpilor se afla la aproape 20 mile marine de gurile Dunarii, putand deveni un important punct de sprijin, o baza tocamai buna pentru sondele marine ce vor fi amplasate in zona. Ramane acuma de vazut cum va fi trasata granita si cum vor fi impartiti serpii, dupa un riguros recensamant.

Dan Bota .

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.