Jandarmii romani in Kosovo

Jandarmii romani in Kosovo

0 73

In recent autoproclamata republica Kosova lucrurile stau departe de a se fi potolit. De aceea comunitatea internationala a hotarat sa mai mentina inca diferite trupe in regiune, printre ele aflandu-se si 115 jandarmi romani.
Jandarmii romani au baza la Peci si sunt pusi sa supravegheze si sa pazeasca noul punct de trecere la granita dintre Kosovo si Serbia, Dubin-Potoc.
Din declaratiile unora dintre acesti jandarmi, care s-au dus acolo – ca si trupele romane din Afganistan si Irak sau in alte parti ale globului – ca sa castige un ban in plus fata de ce se poate scoate acasa, reiese ca ei nu prea sunt fericiti de situatia lor, multi dintre ei nemaidorind sa se reintoarca dupa expirarea perioadei si revenirea in tara.
Este de inteles dorul lor de tara, de locurile natale si, mai ales, de familie.
Mai putin de inteles este frica de pericolul permanent si de primejdiile care ii pasc pe jandarmi in acea zona. Caci ei au optat pentru aceasta deplasare, in mod voluntar, stiind cam ce ii asteapta.
Dar faptul ca acolo au de a face cu un fel de razboi de gherila, in care nu prea stii de unde si cand si cum apare adversarul, le poate justifica totusi retinerea si chiar frica. Doar inconstientii nu cunosc aceasta senzatie existenta datorita instinctului de conservare si stapanita in raport de firea individului.
Se pare insa ca militarii romani detasati pe diferite teritorii cu stari de conflict s-au cam saturat de asemenea deplasari, mai ales dupa evenimentele recente din Afganistan. Si poate se hotarasc si conducatorii sa-i mai cheme acasa, caci romanul nu prea este obisnuit sa-si bage nasul in ciorba altora.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.