JAFUL OMV PETROM: denunţat public de un ofiţer de contrainformaţii economice

JAFUL OMV PETROM:
denunţat public de un ofiţer de contrainformaţii economice

0 90
 
Grupul petrolier OMV Petrom, care a obÅ£inut anul trecut un profit de aproape un miliard de euro, este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, plătind taxe ÅŸi impozite în valoare de 8 miliarde de lei, în 2012.
În total, primii zece contribuabili la bugetul de stat au plătit aproximativ 30 de miliarde de lei, în 2012, reprezentînd 15 procente din buget, relatează Digi24. Pe al doilea loc se află producătorul de Å£igări British American Tabacco (5,6 miliarde de lei) ÅŸi Rompetrol Rafinărie (4,6 miliarde de lei), urmată de Petrotel-Lukoil PloieÅŸti.
Iata clasamentul:
1) OMV Petrom: 8 miliarde de lei
2) British American Tobacco Trading: 5,6 miliarde de lei
3) Rompetrol Rafinare: 4,6 miliarde de lei
4) Petrotel-Lukoil 2,2 miliarde lei.
 
Întrebare: Cum este posibil ca diferenta dintre PROFITUL OMV PETROM si o companie de tigari sa fie de doar 2,4 MILIARDE LEI?
Sa inteleg ca fumam aprope cat consumam… PRODUSE ENERGETICE !?
Înainte de privatizare, producÅ£ia de Å£iÅ£ei extras de Petrom,administrat de stat, era de cca. 6 milioane de tone/an.
În 1976 România înregistrase insa 14,2 milioane tone ÅŸi 33,4 miliarde Nmc (normali metri cubi) gaze naturale!.
Acum 2-3 ani, la o Conferinţă pe tema energiei, la Hilton, după ce reprezentantul OMV prezenta realizările de excepÅ£ie ale grupului OMV-Petrom, m-am ridicat în picioare (deÅŸi aplauzele celor din sala nu se terminaseră…) ÅŸi am făcut următoarele precizări:
1) În anul în care se discută problema, 2010, OMW, care se laudă cu investiÅ£ii de miliarde ÅŸi aport de tehnologie, producea doar 4 milioane tone de Å£iÅ£ei! (Din sală, cineva – o voce feminină – a strigat „4,7 milioane tone!”)
2) "Corect, am spus, aÅŸa să fie…Dar dacă în Å£ară, în România, nu prelucraÅ£i decît cel mult 1,8 milioane tone Å£iÅ£ei, la rafinăria Brazi (ARPECHIMUL fiind închis), ce faceÅ£i cu restul producÅ£iei? Unde o stocaÅ£i? Sau o duceÅ£i în Austria pe barje, încălcînd normele internaÅ£ionale în materie vamală…
Sau nu o declaraÅ£i, să nu plătiÅ£i acea infimă redevenţă de 4%? (în lume, redevenÅ£a este de 16-22%)!!"
Din grupul OMV-Petrom, cineva a întrebat “pe ce mă bazez”(replica celebră din MOROMEÅ¢II) ÅŸi am realizat că este un roman, o coadă de topor…
Calm, deÅŸi mi se ridicase sîngele la cap, i-am răspuns că sunt ofiÅ£er de informaÅ£ii (înainte ÅŸi după “loviluÅ£ie”), petrolist practicant on/offshore, ca am avut atribuÅ£ii în sectorul energetic peste 15 ani, profesor în informaÅ£ii strategice ÅŸi riscuri energetice ÅŸi pasiunea mea este aceea de a face bilanÅ£uri energetice, sectoriale, pe care le public semestrial, la sesiunile de comunicări ÅŸtiinÅ£ifice cu participare internaÅ£ională… (Cît petrol se extrage, cît se raportaeză, cît se prelucrează, cît se vinde la pompă, dar ÅŸi produse auxiliare…)
LiniÅŸtea ÅŸi stupoarea celor de faţă, inclusiv a unor înalte feÅ£e oficiale guvernamentale ÅŸi consilieri de rang înalt, au fost întrerupte de un zgomotos ropot de aplauze!Aplauzele au continuat, spre deznădejdea celor de la OMW-Petrom!
După ÅŸedinţă, am fost abordat de reprezentanÅ£ii Grupului ÅŸi mi-au propus să le devin partener în echipă… Mi-au spus că citiseră cartea publicata la Editura ANI BucureÅŸti, “PETROL, DEZVOLTARE ÅžI (IN)SECURITATE”.
Am cerut (conform uzanÅ£elor, fiind ofiÅ£er în activitate) timp de gîndire (spre a mă consulta cu ÅŸefii). Nici nu vă puteÅ£i închipui ce ÅŸuturi verbale ÅŸi morale am primit, a doua zi, de la un ÅŸef tembel, ajuns ulterior, general la apelul bocancilor: Că nu am fost orientat, că nu am pic de bun simÅ£ faţă de cei care aduc nu ÅŸtiu cît la bugetul de stat. L-am ascultat ÅŸi, în final, în cea mai sănătoasă atitudine de copil trăit la Å£ară (in cîmpia Buzăului ÅŸi munÅ£ii Zarandului), instruit ÅŸi educat la ÅŸcolile înalte din bariera BucureÅŸti (zona Mimiu PloieÅŸti – liceul de petrol-chimie, Universitatea de petrol si gaze) l-am bagat în p…a mă-sii, pe româneÅŸte, ÅŸi i-am spus că-l aÅŸtept să ieÅŸim la pensie, să-i pot trage una în botul lui de nemernic.
La cîteva zile, un alt mare ÅŸef, un om deosebit, care mă aprobă scrîÅŸnind din dinÅ£i, m-a sfatuit să fiu mai blînd…
După cîteva săptămîni, ajuns aproape la cîteva luni de vîrsta biologică a trecerii în rezervă ÅŸi a peste 25 de ani de militărie, scîrbit ÅŸi informat că ni se vor micÅŸora salariile ÅŸi, evident, cuantumul soldelor compensatorii ÅŸi pensiile, m-am pensionat! De atunci, sînt liniÅŸtit personal, dar nu împăcat cu soarta! Sper ca, într-o zi, trădătorii de neam ÅŸi Å£ară, să dea socoteală în faÅ£a neamului românesc, pentru încălcarea art. 136, “Proprietatea”, alin. (3) din ConstituÅ£ia României!
Iar cei care simt ÅŸi gîndesc româneÅŸte, să le fie judecatori!!! Doamne, ocroteÅŸte România, Europa ÅŸi întreaga lume!
Cu mare amărăciune,
Prof. univ. dr. ing. Marian RIZEA
PloieÅŸti, România, 27.02.2013
 
Cine este autorul acestor randuri:
“Sunt col (r). prof. univ. dr. ing. Marian Rizea. Cei mai mulÅ£i dintre destinatarii acestui mesaj mă cunoaÅŸteÅ£i, cu bunele ÅŸi mai puÅ£in bunele lucruri pe care le-am făcut în cei 25 de ani ca ofiÅ£er de informaÅ£ii ÅŸi contrainformaÅ£ii economice. Sunt inginer petrolist ÅŸi mi-am dat doctoratul în 2001, după mai bine de 5 ani de cercetări în care, sub coordonarea distinsului prof. univ. dr. ing. George Iordache de la UPG PloieÅŸti, am studiat, în schelele Tg. Ocna, Ocnele Mari, Ocna MureÅŸ, etc. exploatarea zăcămintelor de sare, prin dizolvare cu ajutorul sondelor, cu o teză în premieră naÅ£ională”.
 
(Sursă: GabrielaJoy)
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.