Invazie de SHACALI din Dobrogea până în Banat! La Brașov încă nu...

Invazie de SHACALI din Dobrogea până în Banat! La Brașov încă nu sunt semnalizați!

0 1488
Şacalul a fost un animal aproape necunoscut pentru locuitorii din Dobrogea  pana in Oltenia si Banat, până în urmă cu  circa zece ani, când au apărut primele haite de exemplare.P:robabil; ca acum numarul lor  trece de 10.000 dar se reproduc exponential si invazia va fi generalizata!
Se aseamănă cu lupul, este puţin mai mic, însă mult mai activ. Specialiştii susţin că specia se înmulţeşte foarte repede o femelă putând să nască de două ori pe an. Atacă foarte des turmele de oi, unde produc pagube serioase. În ultimii ani, în satele din Caraş Severin, s-au înregistrat mai multe atacuri la stâne, unde proprietarii sunt de părere că a fost vorba de şacali. “Mie mi-au omorât şapte oi într-o noapte. Nu cred că au fost lupi pentru că erau prea mici.
Au ajuns în România peste Dunărea îngheţată  din Serbia şi Bulgaria. Este un animal originar din India,prin Iran şi Turcia în Europa şi migraţia lui este pusă pe seama încălzirii globale.. “A fost acum vreo cinci ani, un an foarte geros, când a îngheţat Dunărea. Atunci a venit cea mai mare populaţie de şacali. . S-au înmulţit foarte repede,o femela fata 8-10 pui, uneori de doua ori pe an!!
Aşa am ajuns să avem zone în care să existe poate sute de exemplare. O femelă poate să dea naştere până la 12 căţei pe an. În Banat au şi o zonă foarte bogată în vânat şi au un habitat propice. Mai mult, din observaţiile pe care le-am făcut în teren am putut să aflăm că au ajuns să scoată vulpile şi să le ocupe vizuinile”, spune Ioan Lera, preşedintele AJVPS Timiş. Imagini inline 1
Vânătorii confirmă faptul că şacalii tind să devină o problemă serioasă, deoarece nu de puţine ori atacă chiar  gospodăriile oamenilor unde ucid păsările domestice, de obicei mult mai mult decât mănâncă. De aceea, în ultimii ani aceştia pot fi vânaţi fără probleme.
“Până acum nu am reuşit să-i inventariem, să aflăm cam cât de mare e populaţia de şacali, dar sunt destul de mulţi pentru că se înmulţesc foarte rapid. Căţelele de şacali se pot împerechea inclusiv cu câinii domestici. Şi ăsta e un aspect periculos, pe care l-am sesizat.
Dacă pe lup sau pe vulpe, câini din gospodării nu-i acceptă, pe şacali de cele mai multe ori nici nu-i latră… E o specie care se apropie foarte mult de zonele locuite, fără frică. Am cerut şefilor de la grupele de vânătoare să culeagă informaţii şi în sezon să vâneze şacali ori de câte ori îi întâlnesc”, spune Mircea Ciobanu, şeful AJVPS Caraş-Severin.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.