Intrebarea zilei: Romania cheltuie bani cu inarmarea ca sa ajunga Iohannis seful...

Intrebarea zilei: Romania cheltuie bani cu inarmarea ca sa ajunga Iohannis seful NATO?

0 31

Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, expiră anul viitor, în septembrie, iar pe lista posibililor săi succesori se numără și est-europeanul Klaus Iohannis, afirmă publicația Politico.eu, într-un material difuzat astăzi. Doar că are concurență puternică în trei blonde. Și mai scrie publicația că șansa lui Iohannis constă în procentele din PIB alocate de România înarmării, ceea ce ridică anumite semne de întrebare.
”Succesorul lui Stoltenberg este de așteptat să fie prezentat la un summit al liderilor NATO, la Madrid, la sfârșitul primăverii sau la începutul verii anului viitor.
Dar speculațiile, la Bruxelles și în alte capitale din alianță sunt deja declanșate, unii oficiali, diplomați și analiști, spunând că, după 72 de ani, este timpul ca alianța să își numească prima femeie în funcția civilă de top. Alții spun că, având în vedere confruntarea continuă cu Rusia, alegerea unui est-european ar trimite un semnal important către Moscova” scrie Politico.
Conform publicației, ”Trei nume ajung rapid în topul potențialilor candidați: foștii președinți Kolinda Grabar-Kitarović din Croația și Dalia Grybauskaitė din Lituania; și actualul președinte eston, Kersti Kaljulaid.
Toate trei femei și blonde, am spune.

Politico ridică, însă, fără să vrea, o întrebare tulburătoare pentru români, afirmînd că un factor important de decizie în privința viitorului secretar general al NATO este îndeplinirea de către țara sa a criteriului alianței privind alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare – ”un marker simbolic, dar important, care ar putea spori șansele lui Kaljulaid, actualul președinte al Estoniei”.
Dar nu doar ale ei.
Pentru că, punctează Politico, ”România este un alt aliat al NATO care îndeplinește pragul de 2 la sută, oferindu-i președintelui Klaus Iohannis șansa la o poziție de secretar general, deși România ar putea fi privită ca un pic cam pătimașă în raport cu Rusia”.

De aici o întrebare interesantă: oare motivul pentru care România a ajuns nr.2 în UE în ultimul an la capitolul bani alocați armatei, 2,3% din PIB – surclasînd Germania și restul statelor mari europene – să acundă dorința lui Iohannis de a prinde marea funcție în fruntea NATO? (Bogdan Tiberiu IACOB)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.