Instituția Prefectului și DSP Brașov stânge șurubul restricțiilor!

Instituția Prefectului și DSP Brașov stânge șurubul restricțiilor!

2 39

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brașov a adoptat miercuri două hotărâri prin care sunt introduse noi măsuri restrictive:
* Hotărârea nr. 29/21.10.2020, privind funcționarea în „scenariul roșu”, pentru o perioadă de 14 zile, a Liceului „Șt. O. Iosif” din Rupea și a Școlii Gimnaziale Cristian.
* Hotărârea nr. 30/21.10.2020, privind instituirea unor măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de contaminare cu noul coronavirus la nivelul județului Brașov.

Hotărârea nr. 30/21.10.2020
Printre aceste măsuri se numără:
– Obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, în toate spațiile publice închise sau deschise din județul Brașov.
– Interzicerea organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în toate spațiile din județul Brașov cum ar fi – fără a se limita la acestea – saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.
– Interzicerea circulației persoanelor în județul Brașov în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Trebuie să subliniem că în Hotărârea nr. 30/21.10.2020, obligația de a purta mască în aer liber este ilegală, nu este prevăzută nici în Legea 55, nici în Legea 136. Stabilirea unei astfel de obligații prin hotărâre de guvern sau alt act normativ inferior este interzisă de pricipiul ierarhiei actelor normative, dar și de art.53 din Constituție, conform căruia restricțiile de drepturi și libertăți nu pot fi impuse decât prin lege ca act juridic al parlamentului.
Atenționăm brașovenii ca situția din primavara acestui an, cînd cetățenii erau vânați și amendați, se va repeta în urmatoarele săptămâni.

Cele două Hotărâri (nr. 29 și 30/21.10.2020) ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brașov nu le gasiți pe site-ul Prefecturii li nici al DSP Brasov, în schimb sunt disponibile aici:
* https://bv.prefectura.mai.gov.ro/…/10/Hot-CJSU-nr.29.pdf
* https://bv.prefectura.mai.gov.ro/…/10/Hot-CJSU-nr.30.pdf

Horia D.R.

COMENTARII

  1. Și ciuma roșie de ce nu atacă în „justiție”? Ar câștiga capital electoral.

  2. Textele din Legea 55 care stabileau contravenții pentru nepurtarea măștii sunt declarate neconstituționale de către CCR. În acest moment sunt virtual abrogate, pentru ca au trecut deja cele 45 de zile de suspendare a aplicabilității lor și nu au fost încă modificate pentru a fi puse de acord cu decizia CCR.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.