Inființarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor gata să iasă din termen!

Inființarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor gata să iasă din termen!

0 318

Foarte puțini români, chiar dacă sunt iubitori înfocați ai turismului, au auzit de Organizaţiile de Management al Destinaţiilor (OMD). Da, este total anormal să ții la secret acest PNRR, prin care se bagă mulți bani în zona turismului, pentru că tocmai pe aici, adică prin Organizaţiile de Management al Destinaţiilor se vor cheltui milioane de euro contractați cu Bruxellul. Până la urmă guvernanții au dat drumul la informații împinși de calendarul si termenele unor acțiuni asumate față de CE.
Primul jalon privind cartografierea la nivel naţional, în vederea identificării destinaţiilor optime pentru înfiinţarea OMD-urilor, a fost atins termenul limită fiind trimestrul 1 al acestui an, a anunţat vineri Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).
Conform sursei citate, Ministerul Turismului se află în curs de implementare a reformei privind operaţionalizarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor (OMD), un deziderat al industriei turismului de mai bine de un deceniu.
„Reforma face parte inclusiv din Componenta 11 Turism şi Cultură din cadrul PNRR şi presupune atingerea mai multor jaloane şi ţinte. Implementarea acesteia va consta în adoptarea unui cadru legislativ necesar funcţionării OMD-urilor şi elaborarea unui Plan de acţiune dedicat valorificării patrimoniului cultural în scopul creşterii competitivităţii sectorului turistic românesc”, se menţionează în comunicat.

Totodată, Ministerul Turismului a pus în consultare publică pe 16 martie documentul care va sta la baza înfiinţării a celor 8 OMD-uri regionale, ţintă pe care România trebuie să o atingă până la finalul anului 2023.
„Având în vedere potenţialul turistic al tuturor judeţelor, documentul privind cartografierea destinaţiilor optime, elaborat împreună cu grupul de lucru constituit din reprezentanţii mediului de afaceri, asociativ şi al unităţilor administrativ-teritoriale, defineşte clar ca cele 8 regiuni istorice în care vor fi operaţionalizate cele 8 OMD-uri să cuprindă întreg teritoriul naţional”, se mai precizează în comunicat.
Astfel, din cele 4 criterii care au stat la baza cartografierii, 3 sunt cuprinse în PNRR. Criteriul privind potenţialul de dezvoltare a turismului este cuprins în capitolul de recomandări ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), incluse în studiul „Operaţionalizarea organizaţiilor de management al destinaţiei”.
Potrivit sursei citate, Ministerul Turismului va lucra în continuare cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai mediului asociativ şi ai unităţilor administrativ-teritoriale pentru înfiinţarea şi operaţionalizarea tuturor celor 8 OMD-uri care se vor forma în cadrul regiunilor istorice: Bucovina, Dobrogea, Transilvania, Banat-Crişana, Maramureş, Oltenia, Muntenia şi Moldova.
Din cîte se poate vedea orientarea actuală a ministerului este diferită față de cele 8 regiuni de dezvoltare.
Reprezentanţii ministerului susţin că destinaţiile optime au fost identificate pe baza unor criterii precum capacitatea de a atrage turişti internaţionali şi naţionali, potenţialul de dezvoltare a turismului, capacitatea de promovare a transformării socio-economice durabile/ecologice în zonele rurale şi defavorizate şi potenţialul de a crea locuri de muncă. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.