Incineratorul refuzat la Bod vrea la Sacele

Incineratorul refuzat la Bod vrea la Sacele

0 195

Firma bucuresteana Deltarom, care si-a castigat o faima dubioasa in urma cu ceva vreme prin partile noastre, si-a dechis aripile si a planat discret pana pe pajistile municipiului Sacele. Nu oriunde, ci chiar sub geamurile consiliului local din localitate. De-acolo, a strecurat pe fereastra o scrisorica de intentie care, luata de curent, a aterizat pe masa presedintelui de sedinta.


Asa au ajuns consilierii saceleni sa fie informati despre dorinta Deltarom de a construi pe raza municipului un incinerator de deseuri medicale. Nu doar flacoane, pansamente si cutii goale de medicamente. Dar si seringi infectate, avortoni si tumori extirpate. Si nu orice fel de incinerator; ci aceeasi instalatie rau-famata alungata cu jumatate de an in urma de la Bod, in urma unui scandal care a tinut ceva vreme prima pagina a ziarelor.


Primarul din Bod sustinea fervent la vremea aceea oportunitatea construirii obiectivului pe teritoriul localitatii, invocand lipsa totala? a poluarii si sutele de locuri de munca pe care le-ar fi creat instalatia. Mai mult din cauza conflictului politic care ii desparte de primar decat din motive ecologice, cativa consilieri bodeni se opuneau atunci cu inversunare investitiei celor de Deltarom. Principalele argumente ale opozantilor erau riscul pentru sanatatea localnicior si numarul real de slujbe facute cadou bodenilor, infim fata de oferta umflata a partii adverse


Atat de apriga a fost infruntarea dintre cele doua grupuri de presiune si de interese locale incat situatia a trebuit transata in final de parerea comunitatii. Care comunitate, reprezentata cu varf si indesat in sala neincapatoare a caminului cultural, s-a pronuntat categoric impotriva proiectului. Mai mult prin huiduieli si fluieraturi decat cu argumente rostite clar, oamenii se declarau impotriva plantarii controversatei instalatii pe terenul comunei. Reprezentantii Mediului, care parusera sa agreeze initial investitia, au dat si ei inapoi vazand reactia vehementa a oamenilor.


Ma indoiesc ca Deltarom a imbunatati performantele tehnice ale proiectului intre esecul de la Bod si tentativa timida de la Sacele. La fel de indoielnica poate fi si justetea parerii exprimate isteric a comunitatii bodene, la instigarea careia si presa are, zice-se, meritul ei bine remunerat. Dar incineratorul care n-a fost sa fie la Bod si care vrea sa prinda contur la Sacele este cu siguranta acelasi. Consilierii saceleni nu se pot preface ca au in fata detaliile tehnice ale unei instalatii oarecare, ai carei promotori le bat la usa din anonimatul investitional ce invaluie o afacere necunoscuta. Sacelenii au dreptul sa cunoasca in detaliu incineratorul propus de Deltarom, inainte ce alesii locali sa ia orice fel de decizie.


Ar fi bine, insa, ca dezbaterile sa nu mai fie animate de aceleasi personaje care s-au ocupat de promovare, respectiv defaimare la Bod. Nu stiu cat polueaza incineratorul, dar baietii astia doi a murdarit rau de tot peisajul media cu partizanatul lor interesat.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.