Incendierea (i)legala a miristilor

Incendierea (i)legala a miristilor

0 233

Se stie ca acest obicei dainuie din vechi timpuri, fiind astfel mai usor de curatat terenurile agricole de vegetatia uscata. In ultima vreme insa – si aici ma referi la ultimele decenii – asemenea aprinderi de miristi, nesupravegheate cum trebuie, au provocat si multe incendii scapate, in unele momente, de sub control, fiind apoi necesara interventia pompierilor, cu tot tacamul necesitat de aceasta.
In plus, asemenea arderi au si un efect negativ asupra mediului.
In acest sens, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Brasov precizeaza ca, desi eventualele arderi ale miristilor se pot realiza doar cu acordul acestei institutii si sub supraveghere stricta, de la inceputul anului si pana acuma nimeni nu a solicitat acceptul APM Brasov pentru vreo asemenea incendiere.

Potrivit legislatiei privind protectia mediului, este interzisa incendierea miristilor, stufului, tufarisuilor sau a vegetatiei uscate fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta. Iar acordul din partea APM va fi dat numai daca arderea miristilor si a celorlalte enumerate mai sus se impune ca o masura de carantina fitosanitara, avand ca scop prevenirea si raspandirea unor boli sau daunatori specifici.
Arderile se pot face numai in locuri special pregatite in acest sens si cu luarea masurilor care se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului la urma.
Mai trebuie retinut insa si faptul ca incendierile, inclusiv cele controlate, sunt total interzise pe teritoriul ariilor naturale protejate, pentru ca in urma arderii vegetatiei uscate se distrug atat habitatele naturale, cat si flora salbatica specifica.

De asemenea, conducerea APM informeaza ca taranii sau alte persoane care dau foc miristilor, fara sa respecte prevederile legale aratate mai sus, risca amenzi cuprinse intre 3.000 si 6.000 de lei, iar daca terenul incendiat este administrat de o persoana juridica, sanctiunile contraventionale, daca urmarile nu se incadreaza la penal, sunt cuprinse intre 25.000 lei si 50.000 lei.
Este bine ca tot omul care are tangenta cu lucrarile agricole sa tina cont de cele de mai sus pentru a preveni cine stie ce evenimente neplacute. Iata, pot fi amintite incendiile inghitind zeci si sute de hectare de vegetatie de la granita hispano – portugheza, ca sa nu mai vorbim de Grecia, unde un incendiu de mari proportii bate la portile Atenei.
De aceea – si acest lucru se stie din batrani – este mai usor sa previi distrugerea decat sa repari urmarile ei.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.