Încă un demers care ar putea să ne scape de talibanul Bogdan...

Încă un demers care ar putea să ne scape de talibanul Bogdan Chirițoiu din fruntea Consiliului Concurenţei

0 91

O nouă solicitare adresată Guvernului şi Parlamentului prin care se cere schimbarea de urgenţă a preşedintelui Consiliului Concurenţei, ar putea să ne scape Bogdan Chiritoiu (aflat la conducerea instituției din 5 mai 2009 când a fost „extras” dintre consilierii lui traian basescu și numit șef). Motivul identificat: „evidenta legătură a acestuia cu piaţa de asigurări RCA”, așa cum se arată întrun comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR)
Premierul României, Marcel Ciolacu, poate demara procedura de revocare din funcţie a lui Bogdan Chiriţoiu de la şefia Consiliului Concurenţei, pentru evidenta legătură a acestuia cu piaţa de asigurări RCA. Companiile multinaţionale vând poliţe RCA cu 250% mai scumpe decât acum 3 ani. Premierul României ar trebui să finalizeze demersul început anul trecut, de schimbare a conducerii Consiliului Concurenţei, pentru însănătoşirea acestei instituţii grav bolnave care, în mod evident susţine activitatea firmelor de asigurări, periclitând-o pe a celor de pe piaţa de reparaţii auto şi transporturi”, susţin reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat remis miercuri presei.
Potrivit COTAR, Consiliul Concurenţei a refuzat în mod repetat verificarea modului de funcţionare a pieţei RCA de asigurări din România, până în anul 2015, când transportatorii au organizat primul protest naţional, împotriva creşterii nejustificate a valorii poliţelor RCA.
„La acel moment, transportatorii au bătut cu pumnul în masa Guvernului României, iar vicepremierul Vasile Dâncu a înţeles că în piaţa de asigurări RCA şi la ASF se întâmplă ceva profund greşit, iar 8 milioane de şoferi din România sunt afectaţi de activitatea celor două instituţii.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, se prefăcea că nu vede înţelegerile de preţ ale firmelor de asigurări de la acea vreme şi doar la presiunea mediatică a înţeles că instituţia de carton pe care o conduce trebuie să declanşeze o anchetă serioasă pe piaţa asigurărilor RCA. În urma anchetei, a reieşit faptul că în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016 societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, pentru a-şi majora tarifele – în urma discuţiilor purtare în cadrul asociaţiei acestora”,
se spune în comunicat.
Reprezentanţii COTAR susţin că, până în prezent, preşedintele Consiliului Concurenţei a acţionat în sprijinul firmelor de asigurări, solicitând public, în repetate rânduri, eliminarea dreptului şoferului român de a-şi putea achiziţiona RCA pentru o perioadă de o lună.
„Sub ochii Consiliului Concurenţei, piaţa de asigurări RCA a devenit de tip oligopol, iar societăţi precum City Insurance şi Euroins au ajuns să obţină o cotă de piaţă cumulată de peste 75% – în timp ce dl Chiriţoiu nu a văzut nimic în neregulă. În luna iulie 2021, toate companiile care vindeau RCA au notificat ASF cu 60 de zile înainte, cu privire la creşterea tarifelor RCA.
Două luni mai târziu, în septembrie 2021, ASF retrăgea licenţa de funcţionare firmei City Insurance, iar în aceeaşi lună, toate preţurile RCA sufereau o creştere de peste 40%. Nicio investigaţie din partea Consiliului Concurenţei nu a existat, pe tema înţelegerilor de preţ dintre companiile de asigurări care au scumpit în mod organizat, cu un procent semnificativ, preţul RCA, peste noapte, în timp ce toţi şoferii din România au înţeles ce s-a întâmplat de fapt.„, precizează COTAR.
Potrivit organizaţiei transportatorilor, din raportul ASF reiese că, în primele 9 luni ale anului trecut, preţul RCA a crescut cu aproximativ 8%.
Această creştere a tarifului RCA s-a realizat în timp ce preţurile erau (doar teoretic) plafonate. Consiliul Concurenţei a ales în continuare să nu acţioneze. Dar aceeaşi instituţie acordă un sprijin vădit firmelor de asigurări care vând RCA: Bogdan Chiriţoiu iese public şi solicită Parlamentului plafonarea mascată a preţului la reparaţii – şi, de fapt, distrugerea acestei categorii de servicii”, se mai precizează în document.
COTAR adaugă că acelaşi raport arată că despăgubirile cu manopera de reparaţii din service-urile auto din România nu depăşesc 5% din sumele colectate din tarifele RCA, iar cheltuielile interne ale asiguratorilor sunt de peste 50% din aceste încasări.
Preşedintele Consiliului Concurenţei nu vede nimic în neregulă! Plafonarea tarifelor la unităţile de reparaţii auto nu este soluţia scăderii preţului RCA – ceea ce COTAR a explicat, chiar înaintea adoptării acestei false soluţii de către Guvern. Cheltuielile aşa-zis administrative ale companiilor de asigurări sunt de peste 10 ori mai mari decât valoarea însumată a despăgubirilor cu manopera, decontate de firmele de asigurări”, precizează transportatorii.
Potrivit organizaţiei transportatorilor, este grav afectată industria auto şi de transport – o industrie care aduce 20% din PIB-ul României, în timp ce piaţa de asigurări este de peste 10 ori mai mică, dar e susţinută de instituţiile româneşti, în detrimentul intereselor statului.
„Domnule prim ministru Marcel Ciolacu, COTAR vă solicită public începerea procedurii de demitere a preşedintelui Consiliului Concurenţei! Ne-am săturat să vedem cum este condusă această instituţie, de peste 15 ani, în favoarea unora şi în detrimentul altora! Dacă nu vă convingem prin acest comunicat, vom fi nevoiţi să recurgem la toate formele de protest legale!”, a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.
Dincolo de blatul dovedit a lui Chirițoiu în piața asigurărilor, de cei de la COTAR, presa a mai semanlizat apartenența președintelui Consiliului Concurenței la elitistul Institut Aspen România, și implicit la „Frăția BIG PHARMA” de acolo… vezi mai multe aici: Întrebarea deceniului – a fost lăsat din brațe Bogdan Chirițoiu de… SISTEM!
Tentative de schimbare talibanului de la Consiliului Concurenţei au mai fost. Iată una extrem de tare, prin instituția care a cerut demiterea și care s-a lovit de alt blat, cel al preș. Iohannis. În luna mai 2019 Biroul permanent al Senatului a decis să îi trimită lui Klaus Iohannis propunerea pentru demiterea lui Bogdan Chirițoiu din funcția de președinte al Consiliului Concurenței, în urma anchetei parlamentare care arată că ROBOR a fost manipulat. Detalii aici: Faptele îl obligă pe Klaus Iohannis să decidă demiterea lui Bogdan Chirițoiu! Mai mult chiar, pentru ca fostul consilier de taină al lui Traian Băsescu să poată fi păstrat cu orice preț în fruntea Consiliului Concurenței a fost schimbată până și legea care impunea cel mult două mandate de președinte al instituției condusă de Chirițoiu încă din 2008. Astfel că, pe 13 iulie 2021, la Palatul Cotroceni, în fața neputinciosului de această dată Klaus Iohannis, Bogdan Chirițoiu depunea jurământul de învestitură pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Concurenței. Al treilea!
„Matusalemul” șef de la Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu nu este singurul cinducător de instituție cheie ale statului care a supraviuit la conducerea „feudei” încredințate; vezi aici mai multe detalii: Nemuritorii neclintibili ai României: Isărescu, Arafat, Pahonțu, Zisu, Chirițoiu, ș.a. Cine îi ține și cât câștigă?

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.