In ultimul sfert de veac Județul Brașov a pierdut peste 100.000 de...

In ultimul sfert de veac Județul Brașov a pierdut peste 100.000 de locuitori, dar a compensat la …popi și biserici…

In România, bisericile apar precum ciupercile după ploaie, în vreme ce spitalele se închid cam in acelasi ritm,daca nu ajung într-o stare deplorabilă.
FARA NICIO LEGATURA,TOTUSI, IN PERIOADA COMUNISTA, CONSTRUCTIA DE BISERICI NOI, a fost… CA SI INTERZISA.
Adevarat, dupa 1989, cultele au recuperat din plin, ba chiar s-a sarit calul… la constructia de biserici, de catre toate cultele religioase! Potrivit statisticilor, în România erau, la nivelul anului 2015, peste 18.500 de lăcaşuri de cult, firesc , majoritatea fiind ortodoxe, mai ales la sate…
Doar ca numarul de scoli s-a redus la 4.500 de şcoli generale şi doar 400 de spitale mai sunt eminamente functional – competitive! De exemplu, în judeţul Sălaj, este o biserică la 575 de locuitori, dar în judeţul Tulcea, la extrema cealaltă,este o o biserică la 2.760 de locuitori.
Cu toate acestea, judeţul cu cele mai multe biserici din România, pastrand … proportionalitatea etnica, este tot ClujNapoca (833) acolo ortodoxia fiind istoric, mai năpăstuită…
În acelaşi timp, sunt judeţe în care este un pat de spital la 300 de persoane şi o şcoală la 3.000 de locuitori.
În Brașov, de exemplu, o zona efectiv bine dezvoltata, sunt de 40 de ori mai multe biserici decât spitale, iar numărul de lăcaşuri de cult se apropie de cel…al şcolilor.Tot judeţul Braşov are 430 de lăcaşuri de cult, dar si 604 de unităţi de învăţământ …insa doar 10 spitale funcţionale.
Dacă în ultimii ani numărul şcolilor şi al spitalelor a scăzut – si e grav! – numărul de biserici a crescut (în foto Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Ghimbav cu acoperis din tablă de aur) – si, de asemen , nu este nimic grav, pentru ca nu sunt facute decat cu foarte putini bani de la stat… Potrivit recensământului din 2011, judeţul Braşov avea  o populaţie de 549.217 locuitori ,dar vai, cu peste 100.000 mai puţini decât erau în 1992!!Ceea ce, demografic este foarte grav!! Dar mai putin grav pentru atei!
În Braşov, există 430 de lăcaşuri de cult, dintre acestea, peste 120 sunt clasificate ca monumente istorice şi au o vechime de peste 100 de ani. Sau chiar cu o vechime de peste 450 de ani, precum Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brasovului, care, impreuna cu Prima Scoala Romaneasca, ca si cu vestita Biserica Neagra, sunt socotie minunate embleme ale Orasului de la Poalele Tampei.
Ceea ce este inca un excelent argument turistic, pe langa Poiana Brasov si atatea altele!
Dat fiind urbanismul „socialist” accentuat al judetului,casi ideologia de  pana in 1989, in Tara Barsei prea multe  lacasuri de cult, n-aveau cum sa apara… Asa se si explica de ce o treime dintre lăcaşurile de cult s-au construit după 1990. Acum, la Braşov există o biserică la 1.283 de locuitori.Si unde e o biserica,nu vine turcul,se zicea pe vremea lui Stefan cel Mare! Doar la spitale nu se gandeste nimeni, si nici la scoli! Si asta se zice acum!!
d.d.rujan

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.