În timp ce îi salvăm pe alții, 41,5% dintre copiii României trăiesc...

În timp ce îi salvăm pe alții, 41,5% dintre copiii României trăiesc în sărăcie

0 130

Aproape 25% dintre copiii Uniunii Europene se află la limita sărăciei, cel mai ridicat nivel fiind înregistrat în România (41,5%), se arată în raportul intitulat „Garantarea viitorului copiilor: modul în care COVID-19, costul vieții și crizele climatice afectează copiii aflați în sărăcie, ce trebuie să facă guvernele din Europa” – realizat de Organizația „Salvaţi copiii” pentru perioada 2020 – 2021.
În studiul de 84 de pagini sunt prezentate comparativ date colectate din 14 țări europene, din care 10 UE (Finlanda, Suedia, Denemarca, Germania, Olanda, Itala, Spania, Polonia, Romania și Lituania), țările în care copiii sunt afectați major fiind, România (41,4%), Spania (33,4%), Italia (29,7%), Germania (23,5%).}Numai în 2021, numărul copiii din UE ajunși în pragul sărăciei a crescut cu peste 200.000, numărul total al copiilor expuși riscului de sărăcie ajungând astfel la peste 19,6 milioane, iar potrivit organizației, unul din patru copii din UE este vizat de traiul în sărăcie și excluziune socială.
Potrivit Raportului „Salvați Copiii”, prezentat zilele trecute, deși UE este una dintre cele mai bogate regiuni ale lumii, este înregistrată o creștere alarmantă a numărului de copii și familii care trăiesc în sărăcie și excluziune socială, ca urmare a costurilor, măsurilor adoptate ca urmare a crizei climatice și pandemiei COVID-19.

Studiul a colectat și comparat date din 14 țări UE, cele mai afectate țări fiind România (41,5%) și Spania (33,4%), unde copiii sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială. Asta înseamnă lipsa hranei și educației, dar mai ales lipsa perspectivelor de integrare socială.
Alături de probleme deja evidențiate privind cauzele sărăciei, conflictul din Ucraina și creșterea rapidă a costurilor, au adus „provocări insuportabile în viața a milioane de familii”, în special a gospodăriilor cu venituri mici și medii care au avut deja de suferit în timpul pandemiei. Prețul alimentelor de bază, cum ar fi laptele, cerealele și uleiul, a crescut vertiginos, forțând familiile să sară peste mese și să raționalizeze alimentele.
În concluziile raportului se arată că succesivele crize interconectate aduc provocări insuportabile pentru viața a milioane de familii, în special pentru cele deja vulnerabile.
Ca urmare, milioane de copii din Europa se confruntă cu sărăcia și excluderea socială, rezultatul fiind „o privare inacceptabilă a copiilor de drepturile fundamentale”, sărăcia în rândul copiilor fiind nu doar o amenințare la adresa viitorului Europei, ci o urgență paneuropeană.
Mai mult, consecințele pandemiei, ale costului vieții și crizei climatice, face ca la nivelul întregului continent numărul cazurilor de sănătate mintală precoce să ajungă la niveluri fără precedent, simultan cu fenomene care privesc alimentația sporadică și nesănătoasă, lipsa încălzirii termice, și poate cel mai grav accesul în școli este de multe ori inaccesibil sau prea aglomerat.

Privitor la România, cu 99 de mențiuni în raport, se arată că, în 2022, 40% dintre gospodării au înregistrat o scădere a veniturilor, în timp ce cheltuielile au crescut cu 98%. În aceste condiții, au fost făcute reduceri de costuri pentru utilități și mâncare, cu riscuri directe asupra copiilor: sănătate, educație, proiecție de viitor.
Potrivit datelor Eurostat prezentate în raport, în ultimii trei ani, situația generală a copiilor din România s-a înrăutățit. Dacă în 2019 numărul celor expuși riscului de sărăcie și excluziunii sociale reprezentau 39,1% din total, în 2020 s-a ajuns la 40,7%, iar în 2022 la 41,5% (documentul integral AICI).
Cifrele privind sărăcia în rândul copiilor din întreaga Europă sunt devastatoare. În UE există 19,6 milioane de copii care trăiesc în sărăcie, iar peste două milioane dintre ei trăiesc în Germania. Cu unul din cinci copii aflați în sărăcie la nivel național, nu mai pot exista scuze: guvernul german trebuie să își îndeplinească în cele din urmă promisiunile de combatere a sărăciei în rândul copiilor.”

Autor: Dan Tomozei
Sursa: DanTomozei.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.