In Regimul Basescu coruptia a crescut!

In Regimul Basescu coruptia a crescut!

0 247

Trei sferturi (75%) dintre romani cred ca in ultimii cinci ani coruptia din tara a crescut, releva un sondaj efectuat de CSOP la cererea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID).
Numai 6% din populatie considera ca in ultimii ani coruptia din tara s-a redus, in timp ce 13% declara ca nu simt nicio modificare a nivelului de coruptie din Romania.
„‘Se constata faptul ca un procent mai redus de tineri (68% fata de 75% media esantionului) apreciaza ca nivelul coruptiei a crescut. Aceeasi tendinta se constata si pentru locuitorii Bucurestiului (67%) si grupurile etnice minoritare principale (65% pentru romi si 66% la maghiari). De asemenea, respondentii cu studii superioare (11%) si cei din Bucuresti (15%) sunt mai numerosi in a aprecia ca a fost redus nivelul coruptiei”, se precizeaza in comunicatul transmis de AID.
Institutia cu gradul cel mai ridicat de incredere este – in mod traditional – armata (51% este procentul celor care au incredere in foarte mare si in mare masura). Ea este urmata de institutiile de educatie (43%), de primarii (39%), institutiile de sanatate publica (31%), Consiliul Judetean (26%), Prefectura (25%).
13% din populatia Romaniei cu varste peste 18 ani (adica in jur de 2.300.000) admite ca a dat mita in ultimele 12 luni in timp ce 80% nu au oferit. Procentul celor care au dat mita este mai ridicat in Bucuresti si mai scazut in rural precum si categoriile cu venituri mai reduse si minoritati etnice. Valoarea cumulata medie a spagilor pe individ este de 574 de RON pe o perioada de 12 luni.
Aproape trei sferturi (73%) din populatia tarii crede ca nu poti reusi in Romania fara sa apelezi la mijloace mai putin legitime, cum ar fi, mita sau traficul de influenta in timp ce 27% cred ca se poate. Exista procente mai ridicate de „optimisti” printre cei cu venituri mari (peste 2500 RON pe luna pe gospodarie), de alta etnie decat romana, dar si cei cu veniturile cele mai mici (sub 600 RON).
Peste jumatate (55%) dintre respondenti apreciaza ca fiind necesara functionarea Centrului National pentru Integritate.

Cercetarea a avut ca obiectiv investigarea populatiei cu privire la perceptia coruptiei din Romania. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.122 de persoane, reprezentativ pentru populatia cu varsta peste 17 ani din Romania. Perioada de realizare a interviurilor a fost 25 mai – 5 iunie 2010.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.