In Parlament, Basescu vs Voronin!

In Parlament, Basescu vs Voronin!

0 109

Basescu: Nu se poate tacea la infinit in legatura cu acuzatiile lui Voronin
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in plenul Parlamentului, intr-un discurs despre evolutiile din Republica Moldova, ca in acest moment nu poate prezenta decat o evaluare partiala, subliniind ca nu poate tacea la infinit in legatura cu acuzatiile liderului de la Chisinau, Vladimir Voronin.
„Avem obligatia sa analizam impreuna situatia creata la granita de est a tarii, care este si a Uniunii Europene”, a spus seful statului.
Traian Basescu a evidentiat ca Romania nu vrea sa puna in discutie granitele sau suveranitatea Republicii Moldova, sustinand ca „este in interesul Romaniei sa se invecineze cu o tara prospera si stabila”.
El a adaugat ca autoritatile de la Bucuresti nu vor accepta ca romanii „sa fie culpabilizati pentru ca sunt romani.
„Nu vom tolera ca romanii de peste Prut sa fie umiliti doar pentru ca nu cred intr-un sistem ostil. Romania sprijina neconditionat Republica Moldova””, a spus seful statului.
Potrivit lui Basescu, se incearca pasarea responsabilitatii pentru pasii facuti inapoi de Republica Moldova pe calea democratizarii, aducandu-se la adresa Romaniei acuzatii fara precedent, fara probe.
„Romania nu este responsabila pentru pasii facuti inapoi de Republica Moldova, ci cei care o conduc.(…) Suntem convinsi ca nu avem dreptul sa intram intr-o logica a escaladarii”, a afirmat seful statului, subliniind ca Bucurestiul nu va abdica de la valorile europene.
Seful statului a subliniat ca Romania nu vrea sa revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute in trecut, dar in acelasi timp, datoria sa morala este sa nu ii abandoneze pe cei care vorbesc aceeasi limba.
„Romania nu vrea sa revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute in trecut. Romania nu vrea sa puna in discutie granitele sau suveranitatea Republicii Moldova. (…) Ca stat european, avem responsabilitatea de a face cunoscut atat aliatilor nostri, cat si celorlalte state ale lumii ce se intampla dincolo de Prut”, a spus Basescu.
El a adaugat ca exista voci care spun ca Romania trebuie sa uite de Republica Moldova si sa se pretinda ca nu are o relatie speciala cu cetatenii acestei tari.
„Acestora le recomand sa ii intrebe pe romani cum este privit cel care isi lasa fratii la greu. Datoria noastra morala este sa nu ii abandonam pe cei care ne vorbesc limba, pe cei care se revendica de la aceeasi istorie ca si noi, pe cei care vor sa aiba in Europa un viitor comun cu cel al Romaniei, indiferent daca sunt romani, ucraineni, rusi sau de alta origine etnica”, a declarat presedintele.
Basescu le-a raspuns celor care s-au intrebat de ce nu a reactionat imediat in legatura cu situatia din Republica Moldova ca nu a vrut sa raspunda provocarilor.
„Am solicitat sa ma adresez Camerelor reunite ale Parlamentului pentru a-mi exprima preocuparea fata de recentele evenimente din Republica Moldova. Consider ca avem obligatia sa analizam impreuna situatia creata la granita de est a tarii noastre, granita a UE. (…) Nu am dorit sa raspundem la provocarile din ultima saptamana, care urmareau sa justifice actiunile de represiune prin invocarea atitudinii si actiunilor Romaniei”, a mai spus el.

Basescu a subliniat ca atitudinea Romaniei porneste de la valorile care stau la baza Uniunii Europene.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.