In 2010 Sectorul de irigatii este uitat de guvernanti

In 2010 Sectorul de irigatii este uitat de guvernanti

0 189

Presedintele Ligii Asociatiilor Utilizatorilor de Apa din Romania, Viorel Nica, a deplans luni lipsa informatiilor referitoare la sprijinul financiar ce va fi alocat in 2010 si a cerut Ministerului Agriculturii sa prezinte o sinteza a cheltuielilor cuprinse in bugetul pe anul viitor pentru acest sector.
Prezent la audierile Comisiei parlamentare de ancheta privind cercetarea modului in care sunt gestionate amenajarile de irigatii si fondurile alocate, Nica a spus ca, pana in prezent, nu se cunoaste ce sprijin financiar va fi acordat in 2010 “nu numai pentru paza sistemului de irigatii, ci si pentru energia folosita” de acesta.
El a aratat ca in prezent Asociatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (AUAI) au contracte pe 500.000 de hectare, dar mai sunt altele infiintate pentru un milion de hectare. “Din pacate, acestea nu functioneaza din cauza retelelor electrice. Conform legii, punerea in functiune a infrastructurii de irigat se face de la bugetul statului. ANIF ar trebui sa repare tot ce este de reparat la infrastructura de irigat, iar AUAI sa le preia”, a adaugat liderul Ligii asociatiilor utilizatorilor de apa.

Potrivit sursei citate, in momentul de fata in tara, in sudul tarii, de la Turnu Severin pana la Vaslui, nu exista exploatatii de irigat in stare de functionare. Reprezentantii AUAI au afirmat, de asemenea, ca nu se cunosc metodele de calculare a tarifului anual de livrare a apei de catre ANIF.
In ceea ce priveste pretul cumpararii de energie electrica ieftina pentru sistemul de irigatii, reprezentantii AUAI au spus ca au solicitat, de nenumarate ori, la MAPDR acordarea acestei facilitati, dar raspunsul a fost naucitor. „Am primit acelasi raspuns si anume daca primesti subventie, ce te intereseaza cat este pretul energiei”, a afirmat Viorel Nica.
De asemenea, reprezentantii AUAI au afirmat ca au solictat si un tarif unic pentru livrarea apei in sistemul de irigatii, in conditiile in care doar cinci la suta din suprafata irigata se afla in treapta cea mai de sus de pompare unde si pretul este mai mare. “Am cerut ca pentru treapta a 7-a de pompare sa exite o diferentiere la subventie sau sa se mareasca cu o cota sprijinul in functie de influente. Inca din ianuarie 2009 am solicitat ministrului Agriculturii sa faca o statistica a treptelor de sus de pompare pentru introducerea unui tarif unic”, a mai mentionat reprezentantul Ligii utilizatorilor de apa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.