In 2008 China va deveni cel mai mare exportator

In 2008 China va deveni cel mai mare exportator

0 177

China va depasi Germania si va deveni cel mai mare exportator de bunuri din lume in 2008, mai devreme decat anticipau analistii, a anuntat, vineri, Camera de Comert si Industrie a Germaniei.
Germania ocupa prima pozitie incepand din 2003, insa aprecierea dolarului in raport cu euro va ajuta China sa ocupe primul loc in 2008, cu un an mai devreme decat estimau economistii.
„Vom pierde prima pozitie in favoarea Chinei inca din acest an, chiar daca la o diferenta mica”, a declarat Axel Nitschke, directorul departamentului de comert exterior al institutiei germane.
Exporturile germane vor atinge un nou record de peste 1.000 de miliarde de euro in 2008, insa suma va fi depasita de economia chineza, a adaugat Nitschke.
„Motivul este aprecierea dolarului. Asta este cauza pentru care exporturile chineze, denominate in dolari, au o valoare mai ridicata”, a spus el. Doua treimi din exporturile germane au avut ca destinatie alte state europene si au fost platite in euro, a precizat oficialul german.
Moneda europeana a coborat in jurul valorii de 1,25 dolari, fata de 1,6 dolari in iulie.
Efectele crizei economice vor fi mai grave in Germania, care exporta in mai mare masura bunuri investitionale cu valoare ridicata decat in China, care vinde in afara tarii mai ales textile sau electronice, considera Nitschke.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.