Imens tun imobiliar dat in Parcul Noua de firme in pragul falimentului...

Imens tun imobiliar dat in Parcul Noua de firme in pragul falimentului (3)

2 390

Relatam in numerele precedente ale cotidianului nostru cum firme ajunse pe buza prăpastiei, fără să fi avut vreodată activități de dezvoltator imobiliar, fără să fi construit ceva in intreaga lor activitate, și-au propus să devasteze Parcul Noua, regiunea de pe malul lacului, pentru a construi un ansamblu rezidențial. Aceasta cu largul concurs al Consiliului Local din anii 2008-2012, denumit Cooperativa Corupției, dar și cu cel al fostului primar al Brașovului George Scripcaru.
După schimbarea de administrație la Primărie in 2020, am fi crezut că primarul Allen Coliban se va implica in stoparea acestei blestemății imobiliare, care distruge cea mai frumoasă zonă de agrement a Brașovului, locul de relaxare a zeci de mii de brașoveni timp de mai multe generații.
Câți dintre brașoveni nu au vizitat vreodată Parcul Noua, cu ștrandul și lacul său? Comuniștii nu ar fi indrăznit nici in ruptul capului să desființeze acest parc pentru a construi blocuri pentru clasa muncitoare, căci s-ar fi trezit cu revolta de la 15 Noiembrie 1987 cu zece ani mai devreme.
Primarul Coliban insă, autoerijat in ,,Luptătorul Luminii,, pentru Ariile Verzi Protejate, permite această netrebnicie fără a i se mișca un mușchi pe față, increzător probabil ca bula sa de facebook este suficientă pentru a-i furniza electoratul necesar menținerii in funcție.

Dezvoltatorul Lake Development și plin de datorii, și insolvabil
Potrivit Planului de Reorganizare al societății, care este supervizat de administratorul judiciar Cențu SPRL, datoriile pe termen scurt ale pseudo-dezvoltatorului imobiliar insumau 3.343.391 lei.
Din totalul masei credale (totalul datoriilor societății) creanțele chirografare (datoriile către firme și persoane fizice creditoare) reprezintă 92,9% din respectiva masă credală. Acest procent urmează ulterior a fi convertit in acțiuni, deci creditorii devin proprietarii societății și deci ai ansamblului rezidențial ce urmează a fi constituit. Prin urmare, ce interes au acționarii inițiali ai firmei Lake să construiască ceva la care nu vor participa ca profit și proprietate? Și cum s-a făcut că Cornel Chițu, patronul controversat al firmei Scorillo, care a mai construit două blocuri in zona Gării in timpurile imbelșugate pentru rechinii imobiliari, ne-am referit la timpurile fostului primar Scripcaru, s-a grăbit să crediteze o firmă nou inființată, fără experiență in imobiliare, care avea doar un teren pe malul Lacului Noua, și acela neconstruibil conform vechiului PUZ?
Dacă nu știa cu certitudine că vor modifica PUZ-ul Noua printr-o decizie judecătorească, proces in care Primăria va pierde intenționat? Și dacă nu știa că va deține in final o felie importantă din acționariatul dezvoltatorului, ba chiar că va fi constructorul ales să construiască abominația de cartier rezidențial in cea mai semnificativă zonă de agrement a brașovenilor?

Tranzacții suspecte cu creditel și creanțele, care modifică structura acționariatului
Firma Lake Development a intrat in procedură de insolvență inainte de a intreprinde ceva, motivând ,,imposibilitatea obținerii resurselor de finanțare necesare continuării proiectului in condițiile iminenței procedurii de executare silită pentru creanța garantată” dar și din cauza ,,scăderii semnificative a valorii terenului față de momentul achiziționării”.
Interesant și trist este că doar pentru acești netrebnici dezvoltatori imobiliari a scăzut valoarea terenului de pe malul Lacului Noua, pentru zecile de mii de brașovenii care foloseau zona ca agrement și pentru familiile lor nu. Tocmai de aceea societatea care face obiectul prezentei investigații jurnalistice a grăbit intrarea in insolvență, pentru a realiza transferul de proprietate de la foștii acționari, la creditorii chirografari, in spatele cărora se regăsesc tot foștii acționari, probabil prin acte notariale secrete.
,,Societatea comercială, aflată intr-o stare precară din punct de vedere financiar, se poate redresa și poate finaliza proiectul de investițierămas in conservare” se specifică in planul de reorganizare la capitolul Necesitatea Procedurii Reorganizării.

Un plan premeditat de distrugere a Parcului Noua
,,Reorganizarea inseamnă trasarea realistă a unor obiective ce trebuie atinse in orizontul de timp planificat,, se specifică tot la acest capitol, de unde rezultă că distrugerea parcului Noua in detrimentul brașovenilor și al copiilor lor a fost o acțiune premeditată a rechinilor imobiliari, o crimă imobiliară care va lăsa răni adânci in societatea brașoveană.
Mai departe, faptul că planul de reorganizare ar constitui ,,o adevărată strategie de redresare, bazată pe adoptarea unei politici corespunzătoare de management, marketing, organiztorice și structurale, ne produce serioase indoieli”. Dacă au asemenea competențe manageriale cum a fost posibilă băgarea societății in faliment aproape, doar dacă nu a fost ceva premeditat?

Argumente fantasmagorice pentru necesitatea așa-zisului Plan de Reorganizare
In continuare cvasi-falimentara Lake Development inșiră ipocrit o sumedenie de beneficii iluzorii pentru viața economică a municipiului Brașov:
Menținerea unui dezvoltator pe piață(sic!) Care dezvolattor intrebăm noi, din moment ce n-a dezvoltat niciodată nimic?
Menținerea unui contribuabil la bugetul local și de stat(sic!) Care contribuabil din moment ce n-a desfășurat până in prezent vreo activitate de dezvoltare, neavând in prezent niciun angajat, cu excepția administratorului societății?
Crearea de locuri de muncă(sic!) Locurile de muncă le crează constructorii angajați de dezvoltatori, iar acelea sunt deja create dacă au fost angajați;
Rulaj prin bănci(sic!) Deocamdată băncile au o grămadă de probleme juridice cu acest dezvoltator, pentru a-și recupera creditele;
continuarea colaborării comerciale cu furnizorii tradiționali, atât cei de servicii, materiale de construcții, cât și de produse in interes economic reciproc(sic!) Incă o dată, ce colaborare, ce furnizori tradiționali, ce servicii și materiale de construcții, când societatea nu a construit niciodată nimic, doar deține un teren pe malul Lacului Noua, și acela pus gaj pentru tot felul de imprumuturi?

Cum a fost posibil ca un administrator judiciar și mai ales un judecător sindic să inghită asemenea gogoși??
Din analiza exhaustivă a rahatului impachetat in staniolul stilistic al argumentelor aduse in favoarea deschiderii procedurii de insolvență desprindem cu claritate că niciun moment nu a contat părerea și interesele locuitorilor din Noua și din intreg Brașovul.
Unde sunt beneficiile pentru comunitatea locală și unde este consultarea publică obligatorie pentru obținerea avizului de mediu, necesar obținerii ulterioare a autorizației de construire? Iar dacă a existat o consulatre publică, aspect negat de locuitori din zona cartierului Noua, afectați de măreața dezvoltare imobiliară, nu cumva aceasta a avut loc doar pe hârtie?
Că doar nu s-or fi pronunțat brașovenii din Noua și din intreg municipiul pentru desființarea locului lor preferat de agrement la iarbă verde!!! Iată un aspect care ar trebui să preocupe procurorii DNA Brașov, hârșiți in dezvăluirea și anchetarea a tot felul de blestemății ale Primăriei Brașov, de-a lungul timpului și in prezent. Vom continua.

Libiu Mateescu  

COMENTARII

    • „boaca”… nume de țîgan. „Boacă”.
      Nu că nu ar avea dreptate, că are. Mult rău au făcut pidileii securistului bețiv nenorocit de Petrov.

      Oricum, țigan sau nu, are drept la opinie. Și la vot, chiar.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.