Imens tun imobiliar dat in Parcul Noua de firme aflate in pragul...

Imens tun imobiliar dat in Parcul Noua de firme aflate in pragul falimentului (2)

0 465

Descriam in prima parte a investigației jurnalistice cum firme aflate in pragul falimentului, in insolvență care va să zică, au pus la cale un tun imobiliar de zile mari, prin care să rechiziționeze malul lacului Noua și mare parte din parc pentru construirea unui ansamblu rezidențial. Terenul l-au achiziționat deja prin 2007, in condiții misterioase, aspect pe care-l vom elucida pe parcursul investigației.
Prejudiciul imens adus cetățenilor din Noua și din Brașov, care-și petreceau week-end-urile pe malul lacului, impreună cu familiile, nu a interesat pe nimeni, nici Primăria Brașov și Consiliul Local, care au adoptat PUZ-ul modificat, nici instanța care a dat câștig de cauză dezvoltatorilor imobiliari in defavoarea asociației de proprietari care a apărat dreptul cetățenilor din Noua in instanță, și evident nici pe dezvoltatorii inșiși. Dreptul cetățenilor din Noua și din restul Brașovului la un parc verde tradițional nu interesează nici actuala conducere a Primăriei, așa-zisa campioană a ,,Ariilor Verzi Protejate”(sic!).
Situația financiară dezastruoasă a firmei Lake Development invită insă instituțiile implicate in acordarea autorizației de construire la prudență și la reevaluarea aspectelor oneroase ale acestei afaceri imobiliare in detrimentul cetățenilor Brașovului.

Imprumuturi impovărătoare și inexistența surselor de finanțare proprii
Acestea sunt caracteristicile aventurierilor imobiliari in toată lumea, care calcă peste cadavre pentru a da tunuri imobiliare, fără o lescaie in buzunar. Astfel, Firma Lake Development, fără niciun istoric in dezvoltările imobiliare, doar niște inșiruiri mai mult sau mai puțin verificabile despre asociații inițiali ai firmei, recunoaște in planul de reorganizare alcătuit pentru obținerea insolvenței, că nu are nicio resursă financiară, ci numai datorii.
S-au imprumutat copios la banca Raiffeisen, apoi s-au imprumutat la alte firme și la unii afaceriști discutabili din Brașov, denumiți generic creditori chirografari, promițându-le acțiuni in locul datoriilor. ,,Societatea debitoare a avut in mod continuu sprijin financiar din partea creditorilor chirografari și a asociaților, neexistând in acest moment surse de finanțare din activități proprii”. S-a decis garantarea imprumutului ,,obținut de SC TSB Development SRL de la Raiffeisen Bank cu terenul aparținând SC Lake Development SRL, pentru dobânda capitalizată acordată de Raiffeisen Bank in valoare de 631.591 euro”. Deci patronii firmei Lake au garantat pentru altă firmă din grupul de societăți care dorea să construiască in Noua, cu terenul deținut pe malul lacului, deși nu aveau dreptul de a construi la acea dată.

Criza mondială, situația economică generală dificilă, piața imobiliară in scădere, motive ale insolvenței
Firma Lake a solicitat la data de 28.06.2013 deschiderea procedurii generale a insolvenței, deși garantase pentru altă firmă cu principalul său activ, terenul de pe strada Mierlei.
Argumentația din planul de restructurare invocă recurent ,,starea economică generală dificilă, criza economică, un dezechilibru financiar insemnat, astfel incât compania nu mai poate asigura plata scadentă a tuturor obligațiilor sale: gradul de indatorare ridicat in acest context.
De ce au mai garantat atunci imprumutul altei firme la Raiffeisen Bank cu singurul activ valoros deținut?”
Faptul că TSB ar făcea parte dintr-un grup de firme cu Lake, nu este o justificare legală. O intrebare pe care judecătorul sindic Silviu Oprea ar fi trebuit să și-o adreseze sieși și solicitanților când a pronunțat admiterea solicitării debitoarei Lake Development de a-i fi deschisă procedura generală a insolvenței prin Sentința Civilă Nr.333/CC/Sind din data de 02.07.2013.

Tun imobiliar pe banii cumpărătorilor naivi care le vor furniza gratuit capitalul investiției
Mai mult, societatea nu-și propune să construiască cu resursele proprii, nici folosind imprumuturi bancare, ci prin arvunirea apartamentelor virtuale prin antecontracte de vânzare-cumpărare cu potențialii cumpărători, deci pe banii fraierilor care vor acorda avansuri pentru construirea locuințelor.
,,Primele surse de venituri erau estimate a fi obținute cel mai devreme la demararea proiectului rezidențial” prin antecontractele respective, se arată in planul de restructurare. Țepele date cumpărătorilor pe această cale au fost numeroase in Brașov, mulți amatori de asemenea riscuri imobiliare vânzându-și casele inițiale pentru achitarea avansurilor, rămânând ulterior și pe drumuri și cu banii luați.
Astfel firma Lake avea doar 1205 lei disbonibilități bănești la 31.12.2014. In continuarea planului de evitare a falimentului, survine exact neclaritatea cu garantarea unui imprumut al TSB Development, banca Raiffeisen devenind beneficiara ipotecii de rang superior asupra terenului din Noua, strada Murelor, deși Lake Development era in stare potențială de faliment și nu-și permitea acest lucru.
Curtea de Apel a stabilit valoarea terenului menționat de pe malul Lacului Noua la valoarea de 1.923.342 lei, in urma evaluării, prin decizia nr.319/Ap/2016., mult inferioară valorii de achiziție.

Firma Lake Development, un rebut economic cu veleități imobiliare dezgustătoare
Firma a avut un rezultat fluctuant negativ in perioada 2012-2014 și nu mai are in prezent niciun angajat, inregistrând hilarul profit de 134 lei pe anul 2020.
Prin urmare nu poate fi luată in considerare de niciun fel de partener serios in dezvoltarea proiectului imobiliar, de nicio bancă, dar nici de Primăria Brașov. Cât despre locuitorii din Noua, aceștia au tot dreptul moral și legal să se revolte impotriva acestei abominații imobiliare.
Problema prezenței unui asemenea dezvoltator in Noua și chiar in parcul Noua, chiar pe malul lacului, este că nu există nicio garanție pentru construirea cu rapiditate a unu cartier rezidențial, urmând să transforme mirifica zonă intr-un șantier pentru mulți ani de aici incolo.
Deși n-ar trebui oricum să existe vreun șantier acolo, in cea mai frumoasă zonă naturală de agrement a Brașovului. Proiectul de restructurare abundă insă in promisiuni și beneficii fantasmagorice pentru economia brașoveană și pentru forța de muncă locală, minciuni uzuale la care apelează de regulă rechinii imobiliari faliți, sau aflați in curs de faliment, după cum vom vedea in numerele viitoare ale ziarului InfoBrașov.

Libiu Mateescu      

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.