Iesitul cu surla de Buna Vestire

Iesitul cu surla de Buna Vestire

0 100

Astazi, Junii Tineri ar trebui sa iasa cu surla pe Coasta Prundului, in susul cartierului de veche traditie brasoveana Schei. Aceasta veche traditie, care dainuie de la inceputurile Junilor, cere ca in aceasta zi de 25 martie, Junii Tineri „sa iasa cu surla”, aceasta fiind o trompeta cu sase clapete si care scoate sunete stridente, de unde si zicala, in cazul anuntarii unor vesti importante sau a intampinarii unor personaje importante, ca acestea s-au anuntat „cu surle si trambitze”.
Acest eveniment este primul din sirul manifestarilor de peste an ale Junilor Brasoveni, in cazul de fata Junii Tineri simbolizand sosirea primaverii.
De consemnat faptul ca la aceasta prima aparitie a Junilor, tinerii, care se vor intalni in jurul pranzului in fata bisericii „Sf.Nicolae” din Prund, vor veni imbracati „in civil”, nu in traditionalele si pitorestile costume si nici pe cai. Asa cere traditia. Traditie legata de sarbatoarea crestin – ortodoxa a Bunei Vestiri sau Blagovestenia, cum i se mai zice, sarbatoare anuntand ramanerea grea a sf. Marii, mama lui Iisus.
De obicei, in caz ca vremea permite, se incinge si o hora neincheiata, cu momente de petrecere pe Coasta Prundului.
Din pacate, astazi coana Iarna isi mai scutura odata rochia de nea, ceea ce nu va permite, ca in alte dati, o desfasurare normala a acestei sarbatori. Sa speram insa ca Junii Tineri se vor strange in numar cat mai mare, macar in Prund, pentru a demonstra mandria pastrarii traditiilor strabune.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.