IARNA PE BULEVARDE

IARNA PE BULEVARDE

0 113

?


?


E haiul naibii sa umbli pe patinoarele naturale deschise pe strazile si bulevardele brasovene. Te simti ca la discoteca la ora de varf. Atata doar ca zgomotul muzicii masinilor este inferior celui iesit din boxe.


Este amuzant sa-ti clatesti ochii de-a lungul pietonalelor. Zici ca, de la tanar la batran, tocmai au iesit din carciuma si nu stiu incotro sa o ia. Aflati cu totii intr-un ruliu de dupa taifun, mai ales cei cu mainile ocupate cu diferite bagaje, astepti sa-i vezi din clipa-n clipa cu rotile in sus.


?


Din pacate nu este de ras.


Problema apare an de an, in functie de capriciile iernii.


Si an de an se tot vorbeste despre cine trebuie sa curete trotuarele, fara insa a se stabili definitiv cine, ce si cum. Mai ales cand tot felul de firme si firmulite, in speranta unui castig cat mai gras – pe baza politica sau de blandete a iernii – se inghesuie sa degajeze de zapada si gheata cate o firimitura mai lesnicioasa din oras. ( Vezi chestia cu trecerile de pietoni sau cu statiile mijloacelor de transport in comun etc.)


?


Teoretic fiecare trebuie sa-si curete portiunea din fata casei, a magazinului, a garajului si a mai stiu eu ce. Teorie imbratisata de edilii responsabili cu acest sector. Si, in teorie, logica, bun-simt, au dreptate. Acest lucru – sa-ti faci curat in fata casei – se practica de sute de ani, mai ales la sate, iar dupa aparitia oraselor si in acestea.


?


Practic insa treaba sta putin altfel. Au aparut marile artere citadine, cu blocurile care le marginesc si cu trotuare la n-spe metri de ele. Mai poti cere locatarului din bloc sa dea zapada sau gheata de pe un asemenea trotuar? El stie ca are bucata de alee de la intrare si nu vad cum il poti obliga sa faca munca voluntara in folos obstesc. Caci Brasovul – si in alte mari orase situatia este aceeasi – nu este Vadul cu Plopi, cu un numar de locuitori egal cu cel al unui bloc, ca sa iasa cu totii la dat o zapada care nu le apartine. Priviti, va rog, bulevardul Garii, bulevardul Saturn sau Calea Bucuresti, si veti observa cat de mare este distanta dintre trotuare si blocuri. Cui apartin aceste trotuare? ?


?


Si cum eu am imaginatia mai intr-o parte am gasit solutia curatirii trotuarelor din fata Salii Sporturilor. Nu lasi spectatorii sa intre la meciuri pana nu-si croiesc, cu o lopatica special adusa de acasa, o bucata de poteca spre sala. Iar cei ce se balacesc prin bazinul de inot nu-si primesc hainele daca nu fac acelasi lucru.


?


Sunt de parere ca edilii sefi ai Brasovului au datoria sa intervina urgent in rezolvarea acestei stari de fapt. Este inadmisibil ca un oras de talia urbei noastre, cu pretentii turistice, sa priveasca cearta intre primar si presedintele Consiliului Judetean – cu substrat de gheata politica – in timp ce locuitorii isi rup oasele datorita neinterventiei eficiente, inlocuita doar cu motivari de rasul curcilor rebegite.


?


Sa nu dea Dumnezeu ca acesti responsabili iresponsabili sa se pomeneasca batuti de cei accidentati pe gheata, cu oasele lor rupte !


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.