Hocheiul românesc nu trece prin momente favorabile : nemulţumirile şi punctul de...

Hocheiul românesc nu trece prin momente favorabile : nemulţumirile şi punctul de vedere al arbitrilor

0 363

Am primit la redacţie un comunicat, ca drept la replică faţă de articolul nostru privind diminuarea drastică a arbitrilor de hochei, care oficiază în România, la meciurile din Liga Mol şi Liga Naţională. Redăm mai jos conţinutul acestui material
,,Arbitri de hochei, Cluburile de hochei pe gheaţă din România au nevoie să cunoască amănunţit cele petrecute în aceasta vară, din punct de vedere al structurii Colegiului Central de Arbitri (CCA)
1.Înainte cu aproximativ o luna de finalul campionatului din sezonul competiţional 2015-2016, un arbitru este surprins, in timpul lui liber, dormind pe un fotoliu. Fotografiat de nişte cunoscuţi, aceştia au postat fotografia intr-un grup de messenger de unde a extras-o antrenorul principal al echipei de hochei Sportul Studenţesc. Acesta a trimis fotografia la FRHG si, fără niciun proces democratic si imparţial, au decis suspendarea arbitrului pana la terminarea sezonului (aproximativ 25 de meciuri de seniori). Mai mult de atât, a făcut-o publica si a calomniat intr-un ziar de tiraj naţional. Pentru aceste fapte este pe rolul Judecătoriei un proces pentru calomnie.
2. După terminarea LNH, in data de 01.04.2016, s-a decis de către Federaţia Romana de Hochei pe Gheata, ca un arbitrul internaţional sa fie suspendat pentru o perioada de 3 ani din activitatea de oficial. Comunicarea hotărârii Biroului Federal către arbitrul in cauza s-a realizat intr-un mod ambiguu si nestatutar. In acest caz exista deschisa acţiunea judecătorească pentru anularea sancţiunii.
Amintim, acelaşi arbitru a fost suspendat in anul 2015, pentru aceeaşi fapta, aproximativ 4 luni de zile.
Oficialul in cauza (central si linesman) este un arbitru apreciat pe plan internaţional de către IIHF, conform rezultatelor primite prin formularele de supervizare in urma participării la turnee internaţionale. De asemenea, este arbitrul care a oficiat meciurile finalei LNH in sezonul 2015-2016.
3. După terminarea LNH, in acelaşi timp cu suspendarea arbitrului, a fost suspendat, atenţie, SUSPENDAT din funcţie si preşedintele colegiului de arbitri Dumitru Trandafir (conform statului este imposibila o suspendare a preşedintelui CCA). Motivele sunt necunoscute, deşi au fost solicitate FRHG motivaţiile in nenumărate rânduri.
Amintim ca Dumitru Trandafir este un fost arbitru internaţional, cu o conduita morala ireproşabila, intr-un mediu nociv si influenţabil, conduita morala recunoscuta la scara naţională de jucători, antrenori, spectatori si colegi. In calitate de preşedinte al CCA, a realizat formarea unui număr mare de arbitri tineri, reuşind sa dea dovada de calităţi manageriale in aceasta activitate, recunoscute atât din perspectiva cluburilor angrenate in competiţiile naţionale, cat si din perspectiva colegilor. Urmează acţiunea in instanţă.
4. Retragerea de către FRHG a încă doi arbitri internaţionali de pe lista IIHF. Aceasta retragere survine unui sezon in care ambii au avut delegări din partea IIHF la competiţii internaţionale, cu rezultate notabile. Aceste „suspendări” nu au fost motivate, singura explicaţie posibilă fiind plata unor „poliţe” din trecut. Aceste acţiuni au scopul de a submina comunicarea neajunsurilor către forumurile FRHG, nesupunerea la ordinele date sau numele pe care îl poarta.
Ruşinos este faptul ca se aduc in prim plan lucruri neadevărate, încercând astfel sa găsească înţelegere pentru nelegiuirile efectuate.
5. Descurajarea cluburilor pentru a relaţiona cu AAHG. Propunerea FRHG este trecerea din nou la plata conform baremurilor întocmite de FRHG. Asta însemnând ca fiecare club va trebui sa plătească contribuţiile fiecărui arbitru către stat, aşa cum se întâmpla in trecut si cum nu toţi au făcut-o.
Acuzele care se aduc sunt departe de realitate si nu au nicio baza de susţinere. Va anunţăm ca, atunci când consideraţi ca este nevoie, va stăm la dispoziţie cu documente, acte si orice amănunte ce pot fi doveditoare cu privire la corectitudinea si transparenta activităţii AAHG (omologul de succes al asociaţiei din Ungaria, constituita in mare parte după acest model). Observam ascensiunea tarii vecine din punct de vedere al masei ce asigura arbitrajul. Se încearcă descurajarea sponsorilor pe care AAHG ii atrăsese cu greu, fără ajutorul FRHG si prin care s-au putut realiza lucruri de nerealizat din punct de vedere al bugetului FRHG. Mai mult de atât, FRHG a încercat sa apeleze la resursele financiare ale AAHG in diferite scopuri ce necesitau resursele financiare exclusiv ale FRHG.
6. Lunile de vara, pentru activitatea CCA, nu au mai fost la fel de prolifice ca in anii trecuţi. Niciun oficial on ice (arbitru de gheata) in LNH si Liga Mol nu a beneficiat de un seminar pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor despre regulamentul de hochei actualizat. Nu s-au mai făcut antrenamente in vederea pregătirii noului sezon, deşi mulţi dintre oficiali si-au dorit sa se pregătească organizat. Nu se cunosc observatorii pentru arbitri in sezonul 2016-2017. Nu au mai fost organizate întâlniri cu antrenorii si jucătorii echipelor pentru a li se prezenta direcţia in care se îndreaptă modalitatea de a arbitra. Niciun lector internaţional (din tari cu renume in hochei cum ar fi Suedia, Elveţia, etc.) nu a mai fost adus pentru a îndruma spre performanta. Niciun test de regulament sau test fizic nu a fost dat pentru departajarea oficialilor in sezonul 2016-2017. Niciun test de regulament nu s-a mai ţinut cu observatorii pentru arbitri. Cum pot îndruma spre performanta oamenii care se ascund in spatele replicilor de genul:” eu am lipsit mai mult de 7 ani si nu mai sunt la curent cu ce se întâmplă”, “nu s-a schimbat nimic in regulament de 3-4 ani”?Cum e posibil sa susţinem performanta in aceste condiţii?
Suntem convinşi ca prin lucrurile menţionate mai sus aducem o alta perspectiva a celor petrecute in aceste luni de vara, într-o perioada de pregătire a noului sezon, unde nu toţi cei implicaţi in LNH au fost 100% atenţi la ceea ce FRHG a dispus prin masurile adoptate in cadrul Adunării Generale ori in şedinţele de Birou Federal. Dezinformarea face parte din strategia acestei conduceri a FRHG.
Vrem doar sa va dam posibilitatea sa cunoaşteţi toate amănuntele si punctul de vedere al AAHG. Ne dorim ca fiecare dintre cei care citesc acest comunicat sa reuşească sa înţeleagă cine doreşte promovarea corectitudinii si a dreptăţii si sa acţioneze fără întârziere in favoarea hocheiului si spectatorilor care îşi doresc lupte cinstite, drepte, corecte, desfăşurate numai pe gheata patinoarelor, onorabile si demne de sportivitate si fairplay”
Asociaţia arbitrilor de hochei pe gheaţă (AAHG) a fost înfiinţată în urma cu patru ani, fiind convinsă că schimbările din ultimele luni în cadrul activităţii oficialilor de hochei pe gheaţă vor afecta parcursul LNH şi Liga MOL pe teritoriul României.
Amintim faptul ca in ultimii 7-8 ani, arbitrajul hocheiului romanesc a fost condus de persoane orientate spre performanta. Venim cu argumentul întemeiat ca meciurile din finala CUPEI ROMANIEI 2015-2016 si întreg play-off-ul CAMPIONATULUI NATIONAL 2015-2016 au fost arbitrate exclusiv de arbitrii romani după mai bine de 15 ani. Important este faptul ca încrederea in arbitrii romani a fost recăpătată abia după o lunga si anevoioasa perioada de timp. In acest moment FRHG, prin hotărârile luate in cadrul Biroului Federal, încearcă sa manipuleze comunitatea hocheistica prin informaţii false despre activitatea AAHG si a membrilor ei”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.