Harghita cu 3.000 ha de padure mai putin

Harghita cu 3.000 ha de padure mai putin

0 125

Peste 3.000 de hectare de padure din judetul Harghita au disparut complet in ultimii 17 ani, ca urmare a defrisarilor necontrolate. Cele trei zone din judet in care infractionalitatea silvica a atins cote maxime sunt Gheorgheni, Lunca de Jos si Din 2000 si pana acum, doar din padurile aflate in zona Vlahita-Capalnita au fost taiati sute de mii de metri cubi de lemn. De cativa ani taierile ilegale in padurile harghitene au crescut cu peste 200%. Padurile din Harghita, care ocupa o suprafata de peste 20% de hectare, atrag an de an tot mai multi hoti. Si nici nu e de mirare, pentru ca profitul este considerabil.
In zona Vlahita, padurile retrocedate au devenit locul predilect al hotilor, spre disperarea proprietarilor care asista neputinciosi la despadurirea versantilor. Padurarii nu mai indraznesc sa pazeasca padurea iar multi dintre ei prefera sa demisioneze, dupa ce au fost amenintati cu moartea sau le-au fost incendiate casele.
„Peste unsprezece padurari si-au dat demisia din cauza ca salariile sunt cum sunt. Sunt amenintati, sunt agresati, atat ei, cat si familia” a declarat Zerkula Ladislau, Directia Silvica Miercurea Ciuc.
Acum oamenii incearca neputinciosi sa-si pazeasca singuri avutul.
„Aicea am prins noi tractoarele la ora 1 erau…. Politia n-a venit. Asa a zis ca el nu iese din oras. Noi am fost atacati aici, vreo 30 de insi” a declarat Lorincz Emeric, propietar de padure.
Oamenii legii neaga orice asociere cu hotii de lemn, ba mai mult, spun ca si-au facut datoria de fiecare data, chiar daca hotii sunt bine organizati.
De 17 ani nu este liniste in padurile harghitene. Unde se inaltau odata brazi falnici, acum sunt doar cioate. In unele zone, padurile mai figureaza doar pe harti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.